De 4 grootste fabels over Botox® (botuline toxine)

Het gebruik van tijdelijke spierontspanners wordt steeds populairder. Vanzelfsprekend wordt dit onderwerp ook steeds vaker besproken. Helaas komen er dan ook behoorlijk wat fabels de wereld in. Wat zijn nou de meest gehoorde onwaarheden rondom het gebruik van tijdelijke spierverslappers? Wij ontkrachten de 4 hardnekkigste voor je.

1. Van Botox® word je altijd helemaal strak en onnatuurlijk

Dit is niet waar. De tijdelijke spierontspanner verzacht de plooi bij een behandeling met een tijdelijke spierontspanner (Botox®). De mate waarin is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van de huid.

Er zijn verschillende soorten expressierimpels: de lijntjes die alleen zichtbaar zijn tijdens het aanspannen van een bepaalde spiergroep (zoals bij fronsen, tegen de zon in kijken of verbaasd kijken); en de lijntjes die zichtbaar blijven ‘in rust’. De diepte van deze blijvende dynamische lijntjes hangt af van de veerkracht van de huid. Een jeugdige huid bevat veel collageen en elastine en veert daardoor makkelijk uit de plooi. Bij een oudere huid is het collageen en elastine verschillend georganiseerd en is de veerkracht afgenomen. Die diepere lijnen zullen na een behandeling met een tijdelijke spierontspanner ook nooit helemaal strak worden.

Daarnaast kan de arts de dosering van de tijdelijke spierontspanner aanpassen zodat de werking iets minder sterk is op de ontspanning van de spieren.

2. Je kunt een tijdelijke spierontspanner alleen gebruiken om rimpels te behandelen

Dat is niet waar.

Dit middel kan ook toegepast worden voor vele andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van cellulitis in de kin, afhangende mondhoeken of een ‘gummy smile’ (zichtbaarheid van veel tandvlees). Maar ook problemen als tandenknarsen, migraine of overmatig zweten (bijvoorbeeld op de bovenlip) kunnen met Botox® behandeld worden.

3. Je ziet het effect onmiddellijk

Dat is niet waar.

Het effect van een tijdelijke spierontspanner is niet onmiddellijk zichtbaar, maar begint pas na 2 tot 3 dagen. Soms heeft het zelfs wel 14 dagen nodig om volledig te ‘settelen’.

4. Als je stopt met het gebruik, komt de rimpel dieper terug

Dat is niet waar.

Een tijdelijke spierontspanner heeft tijdelijk een spierontspannende werking. De spier hervindt zijn ‘oude’ spierkracht wanneer het middel helemaal is uitgewerkt. De spieractiviteit neemt dus niet ineens heftig toe als gestopt wordt met het gebruik. Het natuurlijke verouderingsproces met rimpelvorming start langzaam opnieuw bij het stopzetten van een behandeling.

Meer weten over tijdelijke spierontspanners? Zorg dat je informatie inwint bij een gekwalificeerde arts.

Deel dit artikel met je omgeving!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere artikelen...

Gratis Zomerconsult

Wil je deze zomer een frisse en stralende uitstraling?

Boek nu je gratis Zomerconsult en maak laagdrempelig kennis met onze kliniek. Je komt alles te weten over de conditie van je huid, hoe je deze optimaal kunt beschermen en wat onze behandelingen voor jouw uitstraling kunnen betekenen.

Plan je gratis Zomerconsult voor 31 augustus 2024 en ontdek hoe jij stralend en fris de zomer in gaat!

Boek afspraak