De rol van uitstraling op je werk

Speelt jouw uiterlijk een rol op jouw werk? “Oh jazeker, vooral jouw uitstraling speelt een zeer belangrijke rol”, zegt cosmetisch arts Helga van den Elzen.

Of je nou een arts bent die patiënten of cliënten ontvangt, een baliemedewerker die klanten welkom heet of een vertegenwoordiger die een product verkoopt: jouw gezicht is het eerste wat mensen zien. ‘Het gaat er niet zozeer om of je mooi bent, al hebben mooie mensen wel voordeel bij hun good looks’, legt dr. Van den Elzen uit. ‘Het gaat om je uitstraling. En een goede uitstraling is gelukkig bereikbaar voor iedereen.’

Hoe kom je over?

Uitstraling, wat is dat dan precies? ‘Dat is hoe je overkomt op de ander. Onbewust beoordelen mensen iemand direct op een paar eigenschappen. Vind ik jou sympathiek? Ben jij betrouwbaar? En kun jij de klus klaren, ben jij competent?’ Dat is nogal wat. En hoe denken mensen dit dan te zien? ‘Mensen met een vriendelijke, ronde babyface of een hartvormige hoofdvorm vinden wij bijvoorbeeld al snel aardig. Puur intuïtief, enkel op uiterlijk beoordeeld. Maar bij een man met een frons en een gesloten, donkere blik zou je niet zo snel een tweedehands auto aanschaffen.’ Je uiterlijk is dus cruciaal. Mensen denken te kunnen zien hoe jij in elkaar steekt. Maar stel dat jij hartstikke betrouwbaar bent maar er niet zo uitziet?


Dr. Van den Elzen: ‘Op je werk speelt uitstraling een cruciale rol.’

 

Tipping Point Approach™

‘Dan kun je daar gelukkig iets aan doen’, zegt Dr. Van den Elzen. ‘Dat geldt trouwens ook voor mensen die er vermoeid uitzien omdat ze bijvoorbeeld wallen onder hun ogen hebben. Ze zijn niet moe, maar hun manager vraagt wel: slaap je genoeg?’ Werk aan de winkel dus. Hoe kun je het aanpakken? ‘Met het door ons ontwikkelde, unieke diagnostisch systeem Tipping Point Approach™ kunnen wij precies aanwijzen welke punten in jouw gezicht uit balans zijn, waardoor jouw uitstraling niet klopt met wie jij vindt dat je werkelijk bent. Als dat vaststaat, kunnen wij tijdens een traject in kleine stapjes de gewenste uitstraling bewerkstelligen.’

Frisser, vitaler, vriendelijker

Maar word je dan niet opeens een totaal ander iemand? ‘Oh nee, daar hoef je absoluut niet bang voor te zijn. Wij veranderen jou niet, we maken alleen jouw uitstraling krachtiger. Je wordt als het ware meer jezelf. De beste versie van jezelf. Frisser, vitaler en als dit je doel is: met een vriendelijker, opener blik bijvoorbeeld.’ En wat als je er als man nou juist wat competenter, dominanter uit wilt zien? Als je een babyface hebt maar je wilt uitstralen dat je een krachtige leidinggevende bent?

Fronsrimpel laten staan

‘Ook daar is iets aan te doen. Sowieso kan een man zijn kaaklijnen scherper maken met baardgroei en zorgen dat hij niet teveel glimlacht. Naar de rest van zijn botstructuur en tekenen van veroudering kunnen wij ook kijken met de Tipping Point Approach™ .’ Het diagnostisch systeem is een uitkomst, aldus dr. Van den Elzen. ‘Tot nu toe waren cliënten overgeleverd aan de willekeurige kennis en talenten van cosmetisch artsen. Dat pakt niet altijd voordelig uit. Sommigen doen maar wat: spuitje hier, prikje daar, volle lippen, frons weg, ja hoor, u vraagt wij draaien. Maar is het ook daadwerkelijk voordelig voor het doel dat de cliënt carrièretechnisch nastreeft? Een leidinggevende met een babyface kan zijn fronsrimpel beter laten staan.’

Op wetenschap gebaseerd

De Elzen Kliniek werkt aan de Tipping Point Approach™ met serieuze partners zoals het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, De Vrije Universiteit Amsterdam en  de Mayo Clinics te Rochester in de VS. Het systeem wordt steeds breder gedragen. Volgens dr. Peter Velthuis zouden alle artsen het moeten gebruiken.

‘Het is gebaseerd op wetenschap en niet alleen op het artistieke oog van een dokter. Er is steeds meer vraag naar een goed diagnostisch systeem en we creëren internationale samenwerkingen. Daar zijn we trots op.’ Bij de Elzen Kliniek ben je in goede handen als jij de juiste uitstraling wilt die past bij jouw droombaan en toekomstvisie.

Deel dit artikel met je omgeving!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere artikelen...

Onderhandelen op je werk

Promotie of opslag: soms is het gewoon tijd voor een stap op de loonladder. Wanneer je onderhandelt met je leidinggevende wil je graag goed en krachtig overkomen. Hoe doe je

lees verder »

Gratis €100.- behandeltegoed cadeau

T/m 30 november krijg je als nieuwe cliënt maar liefst € 100 behandeltegoed cadeau*. Te gebruiken voor een PeelingInjectables of een Skinbooster. Boek uiterlijk 30 november je afspraak om jouw cadeau te verzilveren. 

Boek afspraak