Heleen van Royen brengt ode aan botoxarts Helga van den Elzen

Openhartig gesprek in nieuw boek Moeder, dochter, minnares

Ze kennen elkaar al 18 jaar, Heleen van Royen en Helga van den Elzen. Als het aan de populaire schrijfster ligt, eindigt hun vriendschap pas in het graf. Tenminste, vriendschap? Heleen geeft in haar nieuwe boek ‘moeder, dochter, minnares, een ode aan leven, liefde en lust’, beschaamd toe dat de band met haar botoxarts wel een beetje eenrichtingsverkeer is.

Dr. Helga’s vakmanschap en talent

“Het gaat eigenlijk altijd over mij, nooit over jou”, zegt Heleen tegen Helga. “Dat is ook waarom ik dit gesprek met je wil. Wat drijft jou? Hoe ben je in dit vak beland?” Maar liefst dertien bladzijden lang vraagt Heleen Helga het hemd van het lijf in het hoofdstuk Gesprek met mijn botoxarts. Volgens Heleen is dit een ode aan de vooruitgang en aan Helga’s vakmanschap en talent.

Een succesvolle uitstraling

Veel onderwerpen passeren de revue. Het verschil tussen botuline toxine (botox) en fillers, hoe je een succesvolle uitstraling krijgt en dat het verstandig is om vroeg te beginnen. Heleen is nu grootmoeder maar ze kwam al op haar 37e bij Helga, vanwege haar ‘wasbeerogen’. Een vermoeid gezicht met diepliggende ogen en donkere kringen eronder. Sindsdien volgt Heleen van Royen Helga als een trouwe hond, zegt ze. “Zonder Helga zou ik niet de vrouw zijn die ik nu ben.” Ze richt zich tot Dr. Helga van den Elzen en zegt: “Je bent een vrouw naar mijn hart: ondernemend en doortastend. En het belangrijkste: je bent ontzettend goed in je vak. Ik vaar blind op je.”

De gewenste uitstraling

Het gesprek wordt ook persoonlijk. Dr. Helga vertelt over haar moeder, haar auto-ongeluk en waarom ze het diagnostisch systeem de Tipping Point Appoach™ heeft ontwikkeld. Deze unieke methode zorgt ervoor dat de identiteit van het gezicht behouden blijft en dat er alleen wordt gesleuteld aan de gewenste uitstraling. Dr. Helga: “Die mag fris en levendig zijn en moet matchen met je persoonlijkheid.” Daarbij: “Ik kan je niet jonger maken, maar ik kan je wel helpen om op een vriendelijke manier ouder te worden.” Heleen: “Je bent altijd heel eerlijk, daar hou ik van”.

Uiterlijk beïnvloedt hoe anderen jou onbewust inschatten

Heleen tegen Dr. Helga: ‘”Het gevleugelde gezegde luidt dat ware schoonheid van binnen zit.” Dr. Helga tegen Heleen: “Ja maar het is toch wel heel fijn als je die van buiten ook kunt zien. Uiterlijke kenmerken beïnvloeden de manier waarop anderen jou onbewust inschatten.”

Heleen van Royen zegt dat ze 100 jaar wil worden en dan nog bij Dr. Helga wil komen. Heleen: “Dat is het pact dat we samen hebben gesloten. Tot de dood ons scheidt.” Dr. Helga: “Ja, daar gaan we voor. Tenzij mijn hand zo bibberig wordt dat ik niet meer kan spuiten, maar daar bedenken we dan wel een oplossing voor.”

Bestsellers, XTC en George Michael

Met het boek Moeder, dochter, minnares viert Heleen van Royen twintig jaar schrijverschap. De jubileumbundel bevat columns en persoonlijke lange verhalen, over bijvoorbeeld de dag dat ze haar beide ouders begroef. Ze schrijft over haar eerste keer XTC en over haar bijzondere ontmoeting met George Michael na zijn een-na-laatste concert. In totaal verkocht Heleen van Royen tot nu ruim 1,7 miljoen boeken. Bestsellers zoals De gelukkige huisvrouw, Godin van de jacht, De ontsnapping, De mannentester en Sexdagboek zijn bijna allemaal succesvol verfilmd of bewerkt voor theater. In 2017 nam Heleen Dr. Helga’s boek Mooi om waar te zijn in ontvangst. Heleens reactie? “Ik heb het met smaak verorberd!”

Benieuwd naar uw eigen persoonlijke plan?