"Ik wil geen onnatuurlijke Zoom-face of Teams-tronie"

“Ik wil geen onnatuurlijke Zoom-face of Teams-tronie”

Een paar weken geleden, zo’n beetje aan het begin van de tweede Corona-golf, belt een dame van 43 jaar ons met een zeer actuele vraag. Zij heeft een dienstverlenend beroep en haar werkgever deed al aan het begin van de eerste Corona-golf de deuren dicht, dus thuiswerken werd de norm. Vanaf dat moment waren alle interne en externe vergaderingen online. Het viel haar in deze tweede periode ineens op dat ze kon zien dat veel van haar collega’s, en niet alleen de jongere, iets aan hun gezicht hadden laten doen. Maar eigenlijk niet zo mooi. Bij sommigen waren de lippen te dik, bij anderen gezichten wat onnatuurlijk van vorm. Dat zette haar aan het denken.

Voor velen is het wellicht ook aan de orde van de dag dat er thuisgewerkt wordt en dat contact met collega’s alleen nog maar via Zoom verbindingen, Google Hangouts of Microsoft Teams sessies verlopen.

“Ik bedacht me dat ik voor deze crisis ‘s ochtends in de spiegel keek en een paar keer per dag als ik naar de wc ging. Maar nu midden in dit online-vergaderen-tijdperk kijk ik gewoon eindeloos naar mijn eigen gezicht. Je ziet ineens uren per dag de gezichten van je collega’s duidelijk in beeld en je realiseert je dat zij jou ook zo ongegeneerd kunnen bekijken, daarom wil ik er toch iets aan doen. Want al weet ik best dat je gezicht in de camera en op beeld anders is dan in ‘real life’, ik vind niet leuk wat ik zie. Maar kan dat ook op een andere manier? Ik wil namelijk niet zo’n onnatuurlijke Zoom-face zoals mijn collega’s.”

Lees verder onder de foto.

Bekijk details, maar verlies het totaalplaatje niet uit het oog

Hoe langer je ergens naar kijkt, hoe meer details je ziet. Het is daardoor best logisch dat de kleinste imperfecties bij jezelf beginnen op te vallen. Dat je mond scheef is als je praat, zie je meestal niet in de spiegel. Dat je wangen hangen als je aandachtig luistert, zie je normaal gesproken zelf niet. Het online vergaderen blijkt niet goed voor je zelfbeeld.

“Ik had wel het artikel met de tips van Tom Ford gelezen dat in jullie nieuwsbrief stond en natuurlijk zorgvuldig toegepast. Maar nu, maanden later in deze tweede golf, met weer vele online beeldvergaderingen, vraag ik mij af of het ook anders kan dan wat ik bij mijn collega’s zie. Ik vraag me vooral af of beter kan.”

Natuurlijk kan dat anders. Wij hebben haar uitgenodigd voor een consult in de kliniek. In het gesprek met haar, geeft ze aan dat ze streeft naar een natuurlijke uitstraling. Maar deze 43-jarige heeft opmerkingen op heel veel details in haar gezicht. En wij weten uit ervaring dat wanneer er steeds meer gefocust wordt op de kleinigheden, het totaalplaatje volledig uit het oog verloren wordt.

Foto’s maken voor een beter beeld

Aan de hand van de foto’s die wij bij elke afspraak maken, bespreken we met deze nieuwe cliënt de details die haar bezighouden, maar vooral ook haar totale uitstraling en de eerste indruk die zij op anderen maakt. In plaats van alleen naar de details te kijken, laten we haar het geheel zien en leggen uit: “Het probleem is dat als u in de echte spiegel of in de digitale spiegel van Zoom of Teams kijkt, gaat u steeds meer details zien. En… hoe meer aandacht u geeft aan iets kleins, des te groter het in uw ogen wordt. Vervolgens gaat u zich steeds meer zorgen maken en ergeren. En zo valt u van de ene onzekerheid in de andere. En dat is niet nodig, want zo zien anderen u namelijk helemaal niet. Anderen zien uw hele gezicht, zij kijken naar het geheel.” 

Gelukkig is deze dame niet in het gat van onzekerheden gevallen, maar is op zoek gegaan naar een oplossing. Daarvoor is zij bij ons aan het juiste adres. Wij hebben, samen met haar, aan de hand van de foto’s gekeken naar de gewenste uitstraling. Op basis van deze wens is een behandelplan gemaakt en inmiddels ook uitgevoerd. Subtiele veranderingen die effect hebben op haar gehele uitstraling.

Blij online vergaderen

Deze week Zoomde ze nog met ons en vertelde hoe blij ze is met het resultaat. De kleine ingrepen die we gedaan hebben, hebben gezorgd voor het behoud van haar eigen natuurlijke uitstraling. Zij vergadert dus nu online met haar collega’s met haar eigen gezicht. Niet met een kunstmatig Zoom-face.

Benieuwd naar uw eigen persoonlijke plan?