Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken

Strijd tegen wanpraktijken in de cosmetische geneeskunde

Steeds vaker verschijnen er in de media berichten over complicaties van slecht uitgevoerde cosmetische behandelingen. Binnen de branche strijden vakgenoten al langer tegen deze opkomende ‘cowboys’ in de markt.

Al sinds jaar en dag strijden de geregistreerde artsen voor erkenning en herkenning. In het Erasmus MC in Rotterdam is sinds 2011 een speciale polikliniek voor patiënten met complicaties na een cosmetische behandeling met een filler.

In 2019 viel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde te lezen dat het aantal cosmetische behandelingen met fillers jaarlijks toeneemt en daarmee de incidentie van bijwerkingen en complicaties. En begin januari 2020 uitten artsen in het tv-programma Radar nogmaals hun zorgen over cosmetische ingrepen door onbevoegden.

In 2013 stuurde de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, een brief aan de Tweede kamer om wanpraktijken in de cosmetische geneeskunde een halt toe te roepen. Zij pleitte voor maatregelen om de kwaliteit van de cosmetische geneeskunde te verbeteren en meer toezicht op de sector te krijgen. Zo geldt sinds oktober 2018 een reclamecode voor cosmetische behandelingen uitgevoerd door artsen. Cosmetische reclame moet aan meerdere eisen voldoen, waaronder de vermelding van de slogan: ‘Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij en geschikte arts.’

Cosmetisch arts KNMG

Sinds 1 juli 2019 heeft de cosmetische geneeskunde een erkend profiel door KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst). De cosmetisch arts beoogt met de behandeling ‘een verbetering van het ervaren uiterlijk, de gezondheid en het welbevinden van de patiënt’.

In Nederland zijn op dit moment 84 artsen KNMG-geregistreerd, zij staan vermeld op de website van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG).

Landelijk Meldpunt Zorg

In de strijd tegen de wanpraktijken heeft de cosmetische zorg sinds november 2019 een eigen Kwaliteitskader. Hierin staat wat er van de behandeling door een zorgverlener verwacht mag worden en of de zorgverlener de cosmetische behandeling wel mag uitvoeren. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zal er op toezien dat geleverde cosmetische zorg aan de eisen van het Kwaliteitskader. Voor dit toezicht is het Landelijk Meldpunt Zorg in het leven geroepen. Hier kunnen eventuele klachten of signalen gemeld worden.

In goede handen 

Wij zijn heel blij met al deze bewegingen, zodat onze branche veiliger gemaakt wordt. Want bij ons hoeft u zich niet af te vragen of u in goede handen bent. Wij doen er alles aan om uw veiligheid te waarborgen. Wij behandelen al 15 jaar ruim 5.000 tevreden cliënten (meer dan 40.000 behandelingen). Voor uw veiligheid hebben wij alle registraties, certificeringen, diploma’s die van belang zijn in ons bezit: BIG-registratie, ZKN-keurmerk, lidmaatschap NVCG en registratie Cosmetisch Arts KNMG.

Op onze site leest u alles over deze keurmerken: www.elzenkliniek.nl/veiligheid.

Benieuwd naar uw eigen persoonlijke plan?