Blog dr. Helga van den Elzen | De beauty bias: zó worden we beïnvloed door schoonheid


De schoonheid van anderen maakt heel wat bij ons los. We kijken niet alleen graag naar mooie mensen, we denken ook dat ze slimmer en aardiger zijn dan anderen. Onbewust worden we meer beïnvloed door schoonheid dan we denken. Dat zet je aan het denken over je eigen uiterlijk.   


Iemand die fysiek aantrekkelijk is, schatten we intelligenter in. Ook vinden we hem of haar bij voorbaat al aardiger. En we verwachten zelfs dat diegene zeer getalenteerd is. Dit heet het 'halo-effect', ontdekt door psycholoog Edward Thorndike. Het werkt zo: wanneer iemand een kwaliteit heeft, ga je ervan uit dat die persoon ook andere kwaliteiten heeft. ‘Halo’ verwijst naar de gouden stralenkrans die je op afbeeldingen van heiligen ziet. Meerdere malen is aangetoond dat mensen een persoon met de kwaliteit ‘schoonheid’ ook andere kwaliteiten toedichten. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mannen wel zéggen dat ze op intelligentie vallen, maar keer op keer blijkt dat ze eigenlijk voor ‘intelligente’ schoonheid kiezen. Het halo-effect is niet alleen weggelegd voor mensen met mooie looks, het geldt ook voor personen die veel talent hebben op een bepaald gebied. Wij gaan er dan automatisch van uit dat zij ook goed zijn in andere zaken. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn!

dr-helga-van-den-elzen-3

 

 

"Een mooi uiterlijk heeft een positief effect op wat anderen van je denken. Moeten we dan allemaal een modellenuiterlijk nastreven?"  

 

 

 

Gelukshormonen

Waarom kijken we zo graag naar mooie modellen in magazines en knappe helden op het witte doek? Heel simpel: het geeft ons een blij gevoel. Zodra wij een knappe man of vrouw voorbij zien komen, ontstaat er een chemische respons in ons lijf. Het beloningssysteem in onze hersenen wordt geactiveerd. Dit is hetzelfde systeem dat wordt geactiveerd als je in Las Vegas de jackpot wint of als je een shot drugs neemt. De gelukshormonen dopamine, epinephrine, phenyl ethylamine en endorfinen komen vrij.

Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog John R. Buri blijkt dat aantrekkingskracht eigenlijk niet meer is dan een krachtige golf van neurotransmitters. En hoe aantrekkelijker je iemand vindt, hoe meer stofjes er vrijkomen. De verslaving aan dat geluksgevoel kan zelfs de reden zijn waarom sommige mannen hun complete fortuin verkwanselen aan een mooie vrouw. Het kan ook een reden zijn om juist je leven te beteren om zo indruk te maken op de schoonheid die jou dat geluksgevoel geeft.

Photoshop en fake modellen

Slaan we soms door in onze obsessie met schoonheid? Model en TED-spreker Cameron Russell zegt dat haar foto's in magazines niet echt zijn. "Het zijn constructies, gemaakt door professionals: kappers, visagisten, fotografen, stylisten, al hun assistenten, mensen die alles voorbereiden en mensen die de afwerking doen."
In het filmpje 'Photoshopping real women into cover models' worden alledaagse vrouwen gefotografeerd en geretoucheerd op de computer. Ze schrikken van het resultaat. De teleurgestelde reacties zijn "Ik wilde er altijd zo uitzien, maar nu ik het resultaat zie wil ik het niet meer", "Dit is niet echt. Wie ziet er nou zo uit?", "Dit ben ik niet eens meer" en "Alles wat mij uniek maakt, zoals mijn sproeten, is weggehaald."
Kortom, de constructies in tijdschriften zijn er niet zijn om als voorbeeld na te streven. Ze zijn er gewoon om het ons beloningssysteem in onze hersenen te stimuleren en ons een paar prettige momenten te bezorgen. En dat is prima.

De Elzen Kliniek brengt je uiterlijk in harmonie met je innerlijk. Op een natuurlijke wijze. Wij bewaken de eigenheid van je gezicht en geven het de optimale uitstraling.

Elke behandeling is gebaseerd op wetenschap. Dr. Helga van den Elzen is de grondlegster van injectables in Nederland en een internationale autoriteit op haar vakgebied.

Op dit moment worden de ervaringen van dr. Helga van den Elzen vastgelegd in een boek. Dit boek zal in het najaar van 2016 verschijnen. 

 

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of