Column Marian Mudder | Het oerbrein bij de neus nemen

'We zijn vanuit ons oerbrein geconditioneerd om op bepaalde uiterlijke kenmerken te reageren. Oppervlakkig? Ja, tuurlijk, enorm. Maar het oerbrein schakel je niet zomaar uit'

foto_Marian_MudderEr is een YouTube filmpje van Dustin Hoffman die in tranen uitbarst wanneer hij vertelt over zijn ervaringen tijdens zijn voorbereidingen op de rol van Tootsie. De film gaat over een werkloos acteur die verkleed als vrouw auditie doet, prompt wordt aangenomen en een nationale heldin wordt, juist omdat ze zich zo mannelijk en uitgesproken gedraagt. Man en vrouw ineen. Nu is het wel zo dat Tootsie geen aantrekkelijke vrouw was, vanwege het simpele feit dat Dustin Hoffman erin zat wat om te beginnen al niet een echt mooie man is, laat staan een mooie vrouw. En dat viel hem destijds zelf ook op. Hij vroeg de grimeur of hij niet tot een ‘mooiere’ vrouw gemaakt kon worden maar helaas dat was niet mogelijk. Tootsie was zijn mooiste versie van een vrouw. Hij realiseerde zich op dat moment dat hij zichzelf als vrouw nooit zou aanspreken op een feestje. Terwijl hij van zichzelf wist dat hij een interessant, leuk mens was om te leren kennen. Van de weeromstuit barstte hij in tranen uit omdat hij zich op dat moment realiseerde hoe het was om vrouw te zijn in een cultuur waarin het gegeven dat je een heel leuk mens bent ondergeschikt is aan hoe je eruit ziet. Niks aan te doen. We zijn vanuit ons oerbrein geconditioneerd om op bepaalde uiterlijke kenmerken te reageren. Oppervlakkig? Ja, tuurlijk, enorm. Maar het oerbrein schakel je niet zomaar uit.

Om chagrijnig van te worden. Of toch niet. We kunnen best een beetje sjoemelen met de natuur. Dr. Helga van den Elzen werkt via de 'tipping points' aan een aantal cruciale punten in het gelaat. Het benadrukken of verbeteren van deze punten zorgt voor een positieve uitstraling waardoor je meer benaderbaar wordt. Nee, niet als in de perfecte schoonheid. Gelukkig niet, dat is voor de meesten van ons toch niet haalbaar. Maar wel met een scherp cosmetisch oog voor alles wat we nu eenmaal mooi vinden: onze voorliefde voor jong, symmetrie, typische vrouwelijkheid en mannelijkheid en verrassend genoeg 'gewoon zijn'. Want dat vinden we prettig. En prompt reageren de oerbreinen om je heen anders. En jijzelf trouwens ook. Hoe je eruitziet klopt weer met hoe je je voelt. En andersom. De natuur bij de neus genomen. Kijk, dat is nog es goed nieuws.

Marian Mudder (1958) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, 'Volgende keer bij ons'.

Klik hier voor meer columns van Marian Mudder

Klik hier voor informatie over de 'tipping points'

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of