Column Marian Mudder | LEEF-TIJD


Leeftijd. Iedereen heeft er een en niemand wil er aan herinnerd worden. En hij is er in allerlei variaties. Allemaal bedoeld om een geruststellend rookgordijn op te trekken omtrent het aantal geleefde levensjaren.

foto-marian-mudder-2Nadat mijn hond de loslopende ganzen van de buren op het Franse platteland had lastig gevallen, vergoelijkte de vriendelijke boerin haar onbesuisde gedrag met: 'elle est si jeune'. Ik knikte gedwee. Het leek me beter de leeftijd van mijn trouwe viervoeter te verzwijgen. Ze is zeven, wat omgerekend naar menselijke begrippen neerkomt op 49 jaar. Een dame op leeftijd. Wat nergens maar dan ook werkelijk nergens aan te merken is. Ze is zeven maar voelt zich twee.

Leeftijd. Iedereen heeft er een en niemand wil er aan herinnerd worden. En hij is er in allerlei variaties. Allemaal bedoeld om een geruststellend rookgordijn op te trekken omtrent het aantal geleefde levensjaren. Zo is er de constante leeftijd. Een bekende schrijver laat zich erop voorstaan dat hij in zijn hoofd nog steeds acht is. Ikzelf hou het voorzichtig op 28. En zo wandelt iedereen rond met een hoofd dat ergens in de tijd gestopt is met tellen.

En zo is er ook de gevoelsleeftijd. Ik lees in de krant over een bekende designer; 'Hij is 50, maar - met zijn hip versleten spijkerbroek, grijze puntige lakschoenen, gebruind gezicht en zijden sjaaltje met doodshoofdenopdruk -  ziet hij er niet zo uit'. Je bent vijftig maar zo voelt het niet. Vooral niet voor de mensen om je heen. Het is zoiets als de gevoelstemperatuur in de winter. Het vriest 10 graden maar door de ijzige wind voelt het veel kouder, maar dan andersom.

Een paar decennia geleden werd er harder gewerkt en meer tegen de wind in gefietst, dan slijt je harder. En er werd minder aandacht besteed aan uiterlijke verzorging. Ouder worden verloopt langs andere lijnen dan vroeger en daar moeten we nog steeds een beetje aan wennen. Onze leef-tijd is kwalitatief verbeterd. Ouder worden is leuker geworden en Helga helpt daarbij.

 

Marian Mudder (1958) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, 'Volgende keer bij ons'.

Klik hier voor meer columns van Marian Mudder

 

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of