Dingen die het leven de moeite waard maken | column Marian Mudder


Het zijn de kleine dingen in het leven waar je in tijden van crisis het geluk uit moet halen

foto_Marian_MudderKikkers in de nacht. Tussen kamgaren lakens slapen. Vlinders. Wuivend gras. Lupine. Roze en blauw. Een vulpen met een beetje dikke punt die gemakkelijk over het papier glijdt. Een fontein waar een regenboog overheen hangt. Hollandse garnalen pellen. Risotto met appel en bloedworst. Een ticket boeken naar Italië. Een veilige relatie. Mijn hond die met een zucht haar kop op mijn schoot legt. Overgave. Moe zijn van ontspanning. Dat vooral maakt het leven de moeite waard. Het ene been niet voor de andere kunnen zetten omdat je zo diep ontspannen bent. De last van het leven is van de schouders gevallen. De zon die schijnt, overgave aan het moment, de toekomst laten voor wat het is en het verleden laten waar het thuishoort, maken het leven de moeite waard. De botten laten verwarmen, het lichaam dat zich langzaam ontspant in de zon, spieren worden slap en zwaar, de ogen vallen dicht, een tukje in de zon met het gezicht in de schaduw maar toch lekker warm. Veilig.

Het zijn de kleine dingen in het leven waar je in tijden van crisis het geluk uit moet halen. Mijn gezicht in de spiegel en zien dat mijn buitenkant overeenkomt met hoe ik me vanbinnen voel. De zon die over mijn gezicht glijdt. De geruststellende gedachte dat ik gracieus ouder word met de magische handen van dokter Helga. Weten dat de kracht die ik vanbinnen voel altijd naar buiten uitstraalt. Een compliment van een leuke man die voorbij loopt. Vinden dat ik er mag zijn. Helga die naar mijn gezicht kijkt en zegt: je ziet er prachtig uit. Ik stel voor dat we niets doen en het lekker zo laten. Kijk, van die dingen, daar hou ik van.

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, 'Volgende keer bij ons'.

Lees meer columns van Marian Mudder

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of