Natuurlijk ouder worden? | column Annemarie Postma


A spiritual girl in a material world

Bron: Your Way of Life e-gazine

Natuurlijk ouder worden, hoe doen we dat? De natuur z’n gang laten gaan, de lappen er maar bij laten hangen en de boel de boel laten? Wordt dat bedoeld met natuurlijk ouder worden? Omdat dat 'authentiek' zou zijn, 'eerlijk' en dus ‘natuurlijk’? Vragen die ik als schrijver van boeken over persoonlijke groei, acceptatie en zelfcompassie natuurlijk maar al te vaak krijg. ‘Ja maar als je jezelf helemaal accepteert, dan 'doe' je toch niets aan jezelf? Aan dat soort onzinnige aardse zaken verspil jij je tijd toch niet?'

annemarie-postma-helga-van-den-elzen-elzen-kliniekNou, ik ben gék op aardse zaken! I’m a spiritual girl in a material world. Ik omarm dit aardse leven met al zijn kansen en mogelijkheden met heel mijn hart. ‘Wij zijn lichaam’, zei Prof. Business Spiritualiteit Prof. Dr. Paul de Blot-Chauvigny eens, ‘wij zijn geen engelen’. En zo is het. Wij zijn spirituele wezens die dit aardse leven verkozen om te leren wat het is om volledig mens te zijn. En tijdens onze tocht op aarde is er maar één echte weg die ertoe doet. En dat is jouw weg en de kansen die je daarop tegenkomt om degene te worden die je kunt zijn. Het gaat bij spiritueel leven niet om woorden waarin je zou moeten geloven. Ook niet om vorm. Er zijn ook geen regels die je moet volgen. Er zijn geen kledingvoorschriften. Er is geen goed of fout. Je bent niemand iets verplicht bij het leven dat je kiest. Je bent niemand uitleg verschuldigd. Je kunt je spirituele pad op Crocks lopen - of op World Familiy Ibiza boots; wel iets aan je uiterlijk doen – of niets; hoe meer jij bij jezelf komt, hoe spiritueler en bewuster je wordt, des te meer zul jij je uiten zoals je werkelijk bent en eruit zien zoals jij vindt dat bij jouw ware natuur past. Ik ben nu (bijna) 45 jaar en merk dat de rust en vrede die er de afgelopen jaren in mijzelf is gekomen door het gaan van mijn innerlijke weg, er ook voor zorgt dat ik beter voor mijzelf ben gaan zorgen en mijn vrouwelijkheid meer ‘vier’. Ik weet nog goed dat ik op een ochtend dacht: ik ga Hannah Huidcoach eens bellen. Waarom? Vroeg iemand me, je hebt toch geen ‘huidprobleem?’ Goh wat bijzonder, dacht ik toen. Goed voor onszelf zorgen doen we doorgaan pas als er problemen zijn. Nee, ik had geen huid'probleem', maar wil gewoon mooi, verzorgd ouder worden. En ik vind een reine, gevoede, van gezondheid blakende huid een sieraad. Daarom eet ik gezond, eet ik geen (of nauwelijks) dierlijke eiwitten, drink ik veel water, slik ik chlorella (een van mijn ‘innerlijke schoonheidsgeheimen zoals de meesten van jullie inmiddels wel weten) en voed ik mijzelf met positieve, constructieve gedachten.

"Daarnaast heb ik nog een schoonheidsgeheim en dat is Dr. Helga van den Elzen. Het volume dat er bij je 45ste niet meer in je gezicht aanwezig, is brengt zij terug"

Maar daarnaast is het op een ‘zekere leeftijd’ toch geweldig als er mensen zijn die het gat overbruggen tussen een beetje vrijblijvend cremes en serums blijven smeren en serieus cosmetisch ingrijpen? (wat overigens iets wezenlijk anders is dan streven naar de eeuwige jeugd). Ik heb nu een huid om te zóenen. Een huid die straalt en glanst en totaal geen foundation nodig heeft.  De basis is dus een gezonde, mooie huid. Daarnaast heb ik nog een schoonheidsgeheim en dat is Dr. Helga van den Elzen. Het volume dat er bij je 45ste niet meer in je gezicht aanwezig, is brengt zij terug. Onnatuurlijk? Het is maar hoe je het bekijkt. Ik heb sinds ik bij haar onder behandeling ben, nog niemand gehoord die zei: ‘Annemarie wat zie jij er onnatuurlijk uit’. Ik hoor alleen: ‘Jij bent momenteel volgens mij de beste versie van jezelf!’ 

Begrijp me niet verkeerd. Het is niet zo dat ik ontevreden ben met mijzelf, of mijn uiterlijk wil veránderen of er jónger uit wil zien. Ik wil er gewoon uitzien als een gezonde, energieke vrouw van 45 en dat mijn hoofd past bij wie ik van binnen werkelijk ben. Hebben we het hier over serieus cosmetisch ingrijpen? Nee, het zijn minimale ingrepen met enorm resultaat. Dat is toch geweldig? 

Staat het laten doen van dit soort behandelingen haaks op 'zelfacceptatie'? Welnee, ik accepteer gewoon dat deze dingen behoren tot de mogelijkheden van deze tijd en ben van mening dat honderd procent standpunten voor of tegen cosmetische behandelingen onzinnig zijn. Er zijn milde tussenwegen. Zoals de natuur niet ontkennen, maar zachtmoedig begeleiden. Opdat we niet op een dag met een knal ontwaken en merken dat ons lichaam zich in een snelle binnenbocht van onze geest heeft afgewend. 

Voor wie de Botox-kanonnen laat staan blijft de esthetische fijnproeverij over. Ouder worden in je eigen tempo, dat is het. Toch geen gekke gedachte voor iedereen met liefde voor zichzelf en zijn spiegelbeeld?

Bron: Your Way of Life e-gazine
Foto Annemarie: Nico Kroon
Klik hier voor de boeken van Annemarie

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of