Over de rooie | column Marian Mudder


Als rasechte roodharige weet ik als geen ander welk effect rood haar op andere mensen kan hebben. Vooral op mannen die mijn aandacht willen. Het begint met ‘pssst’, dan gaan ze over op ‘hee’ en als ik door middel van lichaamstaal of op andere wijze te kennen geef niet op hun avances in te gaan, kan het ontaarden in het mij toebijten van ‘rooie hoer.’

foto_Marian_MudderRood haar staat nou eenmaal in ons collectieve bewustzijn gegrift als de gevaarlijke heks of de hoer. Ik heb mijn haren nooit in een andere kleur geverfd, want afgezien van dit voorval valt er prima mee te leven. Rood haar is tegenwoordig reuze in de mode. Werden rossige vrouwen een paar eeuwen geleden nog op verdenking van hekserij op de brandstapel gegooid, tegenwoordig is het een van de zeven schoonheden. Zouden er veel vrouwen zijn die hun rode haar bruin of blond maken? Vast. Blond is nog altijd veruit het meest populair. Blondes have more fun. Laatst had ik een draaidag. Ik moest een komisch typetje spelen, een zorgzame verpleegster en kreeg een blonde pruik op. Een mannelijke kennis liet zich spontaan ontvallen: ‘Hee, wat een lekker ding.’ Niemand vind het raar dat iemand zijn haar verft.

 

Mannen of vrouwen mogen met de kleur van hun haar doen wat ze willen. Wil je eruit zien als een Poolse pornoster? Kind, ga je gang. Niemand die erom maalt. Maar als je met een spuitje botox de lijntjes in je gezicht wat zachter maakt, omdat je graag nog even wilt blijven zoals je was valt de hele goegemeente over je heen. Daar moet tactisch over gezwegen worden. Als er een gat in je kies valt, laat je die vullen. En is een rimpeltje niet precies hetzelfde als een gaatje in een kies? Nou dan.  

Marian Mudder (54) is schrijfster, freelance publiciste, actrice en coach. Ze werd vooral bekend door haar rol als Vera Prins de tv-serie Baantjer. Onlangs verscheen haar derde boek, 'Volgende keer bij ons'.

Lees meer columns van Marian Mudder

 

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of