Blog dr. Helga van den Elzen | Dit leren Wes en Yo ons over veroudering


We willen allemaal oud worden, maar er oud uitzien vinden we erg. Waarom eigenlijk? Wat gebeurt er met je als je ouder wordt? Toevallig lieten Wesley en Yolanthe dit onlangs heel mooi zien.

Leeftijdsdiscriminatie

Als je weet hoe de samenleving tegen oudere mensen aankijkt, is dat niet iets om vrolijk van te worden. Uit onderzoek van o.a. Amy Cuddy van universiteit Princeton blijkt dat er veel vernietigende oordelen zijn over senioren. Zo kwamen er termen naar voren als: onbelangrijk, waardeloos, incompetent, een last voor jongere mensen, saai, seksloos, mentaal minder sterk, lelijk. En als klap op de vuurpijl: 'Het zijn gerimpelde baby's.' In Amerika geeft wel 84% van de 60-plussers aan dat ze last hebben van disrespect, kleinerend gedrag en beledigende grappen. En Nederland blijkt niet anders, volgens een rapport van Radar en Pluspunt.

De vorm van je gezicht

Waarom we ouderen minder krachtig gaan vinden, lijkt onder andere te verklaren door de veranderingen in de vorm van ons gezicht. Fysieke en sociale kracht en sterkte lezen we onbewust af aan de botstructuur van het gezicht. Een breed, hoekig gezicht vinden we van nature competenter. Mensen met een smal, dun gezicht schatten we juist minder krachtig in, blijkt uit onderzoek. Naarmate je gezicht veroudert, slinken vooral de botten van kaak en jukbeen, de breedte-hoogteratio van je gezicht wordt kleiner en daarmee neemt de krachtige uitstraling af, waardoor anderen je dus als minder competent beoordelen.

Wat er met Wesley gebeurde

Een derde factor is dat je je naar je uiterlijk gaat gedragen. Heb je 'the Story of My Life' gezien, waarin Wesley en Yolanthe eerst als 60- en toen als 90-jarigen werden geschminkt? Opvallend was dat Wesley zich anders ging gedragen toen hij een 90-jarig gezicht had gekregen. Hij bewoog langzamer, voorzichtiger. Totaal in contrast met zijn fysiek als topsporter. Linda benoemde het: “Je beweegt als een oude vent”. Dit kunnen we verklaren doordat je de uiterlijke kenmerken van je gezicht gaat internaliseren. Met andere woorden: zoals je er van buiten uitziet, zo ga je je vanbinnen voelen, en dat beïnvloedt je gedrag. Een oud gezicht zorgt voor een oud gevoel vanbinnen. Zelfs als je nog helemaal niet oud bent. Geen wonder dus, dat we er jong en vitaal uit willen zien! 

Op dit moment worden de ervaringen van dr. Helga van den Elzen vastgelegd in een boek. Er is zo veel te vertellen over uitstraling en succes, dat dit boek meer hoofdstukken krijgt. Het zal begin 2017 verschijnen.

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of