Actualiteit | Slakken in plaats van botox


Geen injectie, maar een slak die over je gezicht glibbert. In Noord-Brabant kun je een gezichtsbehandeling ondergaan met Zuid-Afrikaanse slakken. Het slijm van deze dieren zou huidproblemen effectief oplossen.

De slakkenbehandeling. Het is geen onderdeel van Fear Factor, maar een serieuze behandeling die in enkele Nederlandse klinieken wordt uitgevoerd. Het klinkt nieuw, maar het idee is eigenlijk al heel oud. Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, gebruikte volgens overlevering 2.000 jaar geleden al gestampte slakken in combinatie met zure melk om ontstekingen van de huid te behandelen. Is dat geglibber echt de beste oplossing voor je rimpels?

Wat zegt de wetenschap?

Een zoektocht door de wetenschappelijke literatuur levert een aantal artikelen over het effect van slakkenslijm op cellen in het laboratorium. Fibroblasten (huidcellen) groeien beter, collageen en elastine worden gestimuleerd en er worden meer fibronectine eiwitten aangemaakt. Of en hoe dit een effect geeft als je het in een crème stopt en op je huid smeert, is ons niet helemaal duidelijk. In een paar studies lijkt een extract van slakkenslijm de conditie van de huid te verbeteren door een betere opname van water. Een Griekse studie suggereert dat slakkenslijm een positief effect heeft op wondgenezing, wat eigenlijk nog interessanter is.

Al met al is er geen hard bewijs.

Studies die laten zien of slijm in een crème ook werkt en hoe dan, zijn er niet. Het aantonen van een effect is afhankelijk van de kwaliteit van het slakkenslijm, de concentratie, de manier waarop het slijm door de slakken geproduceerd wordt en vooral hoe het daarna bewerkt wordt en in een crème gestopt wordt. Het is nu wachten op de diverse producenten van deze slakkencrèmes om ook echt aan te tonen of het werkt. Tot die tijd ...

Onze tip

Wil je de slakkenbehandeling toch eens proberen: begin met een klein plekje voor het geval dat je allergisch blijkt te zijn. Heb je een gevoelige huid, wees dan terughoudend. Een slakkenbehandeling zien wij nog niet als volwaardig alternatief voor een botox- of fillerbehandeling. Als het al werkt, is het voor een oppervlakkig effect op de huid. Voor ontspanning van de spieren en het herstellen van volumeverlies werkt het niet.

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of