Age management | Twintigers


Ben je twintiger, dan komen er twee nieuwe issues in je leven: carrièremanagement en age management. Het serieuze leven begint. Langzaam maar zeker verschijnen de eerste tekenen van veroudering in je gezicht. Hoe ga je daarmee om?

Age management begint bij het herkennen van veranderingen in je gezicht. Als twintiger kun je heel kleine veranderingen in je huid gaan zien, soms kleurverschil en bruine vlekjes. Ook wordt je huid langzamerhand doffer en worden je poriën groter. Soms tekenen zich fijne lijntjes af: kraaienpootjes bij je ogen of lachlijnen tussen je neus en mondhoeken.

Zon, spieractiviteit en hormonen

Deze veranderingen hebben we te danken aan de zon en aan je spieractiviteit. De zon maakt meer kapot dan je lief is. De straling van de zon tast collageen, elastine en eiwitten aan, waardoor je huid minder stevig wordt. Dan je spieractiviteit. Als je een bepaalde beweging vaak maakt, zoals je mondhoeken naar beneden trekken of fronsen, dan gaan er lijntjes ontstaan. Zoals mijn moeder vroeger zei als ik driftig was: “Helga, als de klok 12 uur slaat, blijft je gezicht zo staan!” Een derde factor die je huid beïnvloedt, zijn je hormonen. Ervaar je veel stress, dan maak je veel van het hormoon cortisol aan, wat invloed heeft op je oestrogeenniveau. Zijn je hormonen niet in balans, dan veroudert je huid sneller.

Age management: tips

Wat kun je doen om je uitstraling, ondanks bovenstaande veranderingen, op peil te houden? Het korte antwoord: goed voor jezelf zorgen. De conditie van je huid hangt samen met je levensstijl. Met gezond eten, voldoende slapen en sporten ben je al een heel eind. Daarnaast is verstandig zonnen de belangrijkste tip. Doe het SLIM: 

SLIM

Schaduw is beter dan volle zon, je wordt toch wel bruin.
Laat zonnebrandcrème vijftien minuten inwerken.
Intensief smeren, je hebt nooit teveel.
Mooi bruin uit een potje is beter voor je huid.


Fronsen en turen

Qua spieren is het goed om je bewust te zijn van de bewegingen die je maakt. Doe gezichtsgymnastiek en verzorg je huid goed. Zorg ervoor dat je goed licht hebt wanneer je op een computerscherm kijkt, zodat je niet hoeft te fronsen. Dan heb je later geen botox nodig om een frons te behandelen.

Smile!

Mijn laatste tip heeft betrekking op age management en carrièremanagement: glimlach jezelf uit de stress. Glimlach, ook als je daar geen directe reden voor hebt, en je gaat je iets beter voelen. Dit gegeven is uitgebreid getest, onder andere door de universiteit van Kansas. Zij lieten deelnemers een mentale taak verrichten, terwijl ze ook nog eens pijn kregen te verduren. Ondertussen hielden ze een eetstokje in hun mond. Sommige deelnemers moesten het stokje op zo’n manier in hun mond houden dat ze niet glimlachten, sommigen zo dat er een echte glimlach ontstond en de derde groep hield het stokje zo dat een nepglimlach ontstond.  

De onderzoekers legden het hartritme en de stresslevels vast voor en na de test. Degenen die glimlachten, waren veel minder gestrest. Ook herstelden zij sneller, waarbij de echte glimlach beter werkte dan de nepglimlach. Dit onderzoek laat zien dat glim­lachen helpt, ook tijdens korte momenten van stress, om de intensiteit van de stressrespons van je lichaam te verminderen. Ongeacht of je echt blij bent of niet. Dus sta je de vol­gende keer in de file of is je baas lastig, glimlach even. Het is goed voor jou, je hart en je omgeving.

Leeftijd is slechts een nummer, age management een levenshouding. Doe er je voordeel mee! 

 

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of