Blog dr. Helga van den Elzen | De spiegel liegt wel


'De spiegel liegt niet', is een gevleugelde uitdrukking. Daar blijkt echter niets van te kloppen. Want wanneer je in de spiegel kijkt, houdt je brein je voor de gek. Je spiegelbeeld 'liegt' op drie manieren. 


Als jij je gezicht bekijkt in de spiegel, wat zie je dan? Als jij wilt bepalen wat je mooi vindt en minder mooi aan je gezicht, hoe kijk jij dan?

1. Je gezicht in aparte onderdelen

Veel mensen kijken naar hun gezicht als aparte onderdelen. 'Mijn voorhoofd heeft rimpels', of: 'mijn neus is te groot'. Zelf focus je op deze losse elementen, terwijl anderen je gezicht zien als totaalplaatje: je hele uitstraling. Wanneer we naar anderen kijken, concentreren we op de 'midface' ter hoogte van de neus, want dan hebben we het beste overzicht. We concentreren ons bij anderen op de ogen, de mond en de vorm van het gezicht. Dus een rimpel die je bij jezelf storend vindt, of een tand die een beetje scheef staat, valt een ander waarschijnlijk niet op. Alle eigenschappen van je gezicht hangen nauw met elkaar samen. Wijzig je één ding, dan heeft dat grote gevolgen voor de rest.

2. Je beeld wordt aangepast aan jouw overtuigingen

Alle visuele signalen die jouw brein krijgt, worden aangepast aan jouw overtuigingen. Dus wat jouw ogen in de spiegel registreren, wordt beïnvloed door wat jij wilt geloven. Dit noemen we afgeleide perceptie. Ben je bijvoorbeeld bang dat je er ouder uitziet, dan vind je ook de bewijzen in je eigen gezicht. En vind je je neus te groot, dan maakt je brein je neus letterlijk groter als jij in de spiegel kijkt. Je brein negeert de waarheid en ziet wat jij verwacht te zien. Je brein maakt het onderdeel van je gezicht waarop je gefocust bent, groter. Dus het gedeelte van je gezicht dat je niet bevalt, maak je in het spiegelbeeld zelf groter.

3. Je spiegelbeeld is statisch

Wat ook geen realistisch beeld geeft van jouw uitstraling, is dat je jezelf in de spiegel niet ziet praten of bewegen met anderen. Het is een statisch gebeuren. Je focust op je neus, je ogen, je mond, maar niet op hoe je lacht, praat en beweegt. Dus wil je een goed beeld krijgen van je eigen uitstraling, laat jezelf dan eens filmen. Zo kun je ontdekken hoe je overkomt. Bestudeer je mimiek: lach je vriendelijk, frons je regelmatig of kijk je vaak verbaasd? Hoe is je houding? Houd er trouwens wel rekening mee dat je op camera altijd groter lijkt en dat de belichting kan vertekenen. Vind jij dat je spiegelbeeld niet overeenkomt met wie je bent? Vraag eens aan anderen wat zij zien als ze naar je kijken. Kijk naar je uiterlijk als geheel, inclusief mimiek en bewegingen.

Wanneer een cliënt in mijn praktijk komt, focus ik niet op wat hij of zij onaantrekkelijk aan zichzelf vindt. Ik benoem juist wat mooi is en hoe we daar meer nadruk op kunnen leggen. Laat de eigenschappen excelleren die jou bijzonder maken.  

Op dit moment worden de ervaringen van dr. Helga van den Elzen vastgelegd in een boek. Dit boek zal begin 2017 verschijnen.

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of