Elzen Kliniek sponsort Bold

De Elzen Kliniek sponsort Bold

Carolien Sikkenk is professioneel fotograaf met veelzijdig werk: van mode- tot reportage- en promotiefotografie. De foto’s van BOLD zijn van 25 juni t/m 21 juli 2017 te zien in de Grote Kerk, Marktstraat 13, 1411 CX Naarden. De expositie is zeven dagen per week vrij toegankelijk van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur en op zondag en maandag van 13.30 tot 16.30 uur. Meer op www.grotekerknaarden.nl

Dr. Helga van den Elzen over de tentoonstelling

Met het haar verlies je een stuk van jezelf
‘Bij ouder worden denken we vooral aan rimpels, verlies van stevigheid van je huid en hangende oogleden. Haarverlies is niet alleen een ‘mannenzaak’. Ook veel vrouwen verliezen, naarmate ze ouder worden, hun haar. Ze worden niet direct kaal, maar je ziet wel de hoofdhuid door de huid heen schijnen. Echt een ouderdomsverschijnsel. Bij de ziekte Alopecia Areata, zoals die officieel heet, en als gevolg van chemotherapie worden mensen soms wel helemaal kaal. Dat heeft een enorme impact. Je verliest een belangrijk stuk van jezelf, meer dan alleen haar. Niet alleen omdat het hoofdhaar verdwijnt, maar ook de wimpers en wenkbrauwen. En juist wenkbrauwen zorgen voor een belangrijk deel voor je uitstraling.

Je gezicht is het meest openbare deel van jezelf en je uitstraling doet iemand een mening vormen over je persoonlijkheid. Als we het hebben over uitstraling denken we vaak aan aantrekkelijk in de vorm van ‘mooi’ en schoonheid, maar uitstraling behelst meer. Natuurlijk speelt schoonheid een rol, maar vooral ook betrouwbaarheid, warmte, betrokkenheid en competentie. Verlies je je haar dan gaat het niet om mooi of niet mooi, het gaat erom dat je in de ogen van anderen ineens afwijkt van het gemiddelde. Door kaal te zijn, maak je het voor de omgeving lastiger. Wie ben jij? Ben je competent, betrouwbaar, gezond? De mensen om je heen vormen de spiegel waarin je kijkt. Dat is realiteit.

Door Facial Age-management help ik mensen om dat wat ze zijn en van binnen voelen ook van buiten zichtbaar te houden: dat is mijn vak. Ik snap in welke elementen het zit, welke punten in je gezicht relevant zijn voor een betrouwbare, frisse, energieke en krachtige uitstraling. Soms gebruiken we daarvoor injectables of botox, soms helpen andere opties zoals make up of een pruik. Facial Age-management is gebruik maken van de tools die er zijn om zichtbaar te maken wie je bent, wat je kunt en hoe je je voelt.’

Drie vragen aan fotograaf Carolien Sikken

1 Op de tentoonstelling BOLD zijn foto’s te zien van vrouwen zonder haar. Waarom deze keuze?

Ik ben opgegroeid in een ‘haarwerkersgezin’: mijn vader had een zaak in haarwerken. Kaalheid is dus iets waarmee ik ben opgegroeid. Als het haar wegvalt, wordt gaan andere dingen opvallen: mooie jukbeenderen, vrolijke sproetjes, de vorm van de lippen, een blik in de ogen. Wat blijft zijn gezichten die zonder omlijsting van haar zowel kracht als vrouwelijkheid uitstralen.

2 Hoe komt het dat deze vrouwen hun haar kwijt zijn?

Driekwart van deze vrouwen werd kaal als gevolg van chemotherapie. De overige vrouwen hebben de auto-immuun ziekte Alopecia Areata, waardoor het haar kan uitvallen en vaak niet meer terugkeert. Bijzonder ingrijpend.

3 Waarom mogen we deze tentoonstelling niet missen?

Ik ben enorm trots hoe de gefotografeerde vrouwen vastbesloten waren om het taboe rondom dit onderwerp te doorbreken en een ander beeld te laten zien. Ze toonden echt lef en zijn niet alleen kaal (bald), maar vooral ook stoer en krachtig (BOLD). Hun kracht geeft anderen energie!

Facts

Ongeveer 40% van de vrouwen krijgt te maken met haaruitval. Dat een chemokuur voor kaalheid kan zorgen, is alom bekend, maar er zijn veel meer oorzaken. Soms is haaruitval erfelijk en blijvend, soms is het een tijdelijke aandoening. Dat kan worden vastgesteld door een dermatoloog. Deze zal haar en haarwortels grondig onderzoeken. Haaruitval komt voor tijdens perioden van stress, bij het gebruik van bepaalde medicijnen door tekorten aan bijvoorbeeld ijzer of bepaalde vitaminen/mineralen en hormonale afwijkingen als gevolg van bijvoorbeeld een zwangerschap. Vaak is de haaruitval tijdelijk. Nadat de veroorzaker van de haaruitval wordt weggenomen, herstellen de haargroei en de haarstatus zich dan weer.