Ervaringsdeskundige | Geen ingevallen wang meer dankzij lipofilling


Mevrouw Rippen bezocht de Elzen Kliniek al af en toe, voor kleine behandelingen. Dat kwam goed uit toen ze in korte tijd werd geconfronteerd met een fenomeen waardoor ze een schim werd van haar zelfverzekerde zelf.


‘Het schijnt iets met de overgang te maken te hebben. Daardoor kan er in korte tijd een heleboel onderhuids vet verdwijnen. Ik ben een van de pechvogels wie dat is overkomen. Bij mij veroorzaakte dit – binnen drie maanden – een compleet ingevallen rechterwang.  Het maakte me doodongelukkig. Ik ben altijd een zelfverzekerde vrouw geweest, maar door dat gat raakte ik die zekerheid met de dag meer kwijt. Ik durfde nauwelijks meer naar buiten en zat altijd met mijn hand voor mijn gezicht. En elke keer als ik in de spiegel keek, leek het alsof dat gat groter werd.

foto_mvr_Rippen_lipofilling

 

 

“Ik voelde me doodongelukkig door die ingevallen wang.”

 


Dr. Van den Elzen wist onmiddellijk wat er speelde. Ze stelde lipofilling voor. Het ‘gat’ zou worden opgevuld met lichaamseigen vet. Een pittige ingreep. In eerste instantie was ik best bang. Stel je voor dat ik een soort hamster zou worden! Maar er is me op het hart gedrukt dat dat niet zou gebeuren. Dat de dokter altijd de vorm van je gezicht in stand houdt.

De behandeling ging in stappen. Eerst werd er – uit mijn heupen –  wat vet weggezogen. Genoeg voor een paar behandelingen. Op diezelfde dag werd een deel daarvan ingebracht op de plaats waar het onderhuidse vet was verdwenen. Dat had direct een prachtig effect: het gat was stukken kleiner. Ik was goed voorbereid en wist dat een deel van dat geïnjecteerde vet weer zou slinken. Het idee is dat je – als dat proces gestopt is – nieuw vet injecteert en een beetje gaat ‘stapelen’. Bij mij zijn nog twee keer behandelingen nodig geweest, met een tussenpoos van een half jaar. Op een gegeven moment was het goed en kon ik weer naar mezelf kijken in de spiegel. Nu is mijn gezicht weer in balans, met gezonde wangen.

De lipofilling zal in principe drie tot vijf jaar blijven zitten. Als mocht blijken dat het nodig is, dan ga ik zeker opnieuw voor die behandeling. Het is vet van mezelf en het lichaam stoot het niet af. Ik kan er dus mee doorgaan totdat ik heel erg oud ben.’

‘Mevrouw Rippen heeft te maken gehad met eenzijdige lipoatrofie: een groot verlies van onderhuids vet aan een kant van haar gezicht, waardoor er een deuk in de wang zichtbaar wordt. In dit geval zo heftig dat zelfs de contouren van het onderliggende bot van het jukbeen zichtbaar werden. Lipoatrofie is cosmetisch zeer zichtbaar, het heeft ook een grote impact op de persoon en het sociale verkeer. Het egaliseren van de deuk en het aanvullen van het onderhuids vet kunnen een goed cosmetisch effect geven. Tijdelijke fillers waren niet de beste optie, omdat het een diepe atrofie betrof: mevrouw Rippen moest worden behandeld met lichaamseigen vet. Dat vet kon niet in één keer in het aangetaste gebied worden ingespoten. Het vullen moest rustig worden opgebouwd, laagje voor laagje, tussen de spieren, gedurende meerdere sessies. Dat is een minutieus werkje, ook al omdat de symmetrie van het gezicht behouden moet blijven.

Dan nog is het afwachten hoe die laagjes zich houden. Blijven ze in stand of worden ze opnieuw snel afgebroken? De situatie bij mevrouw Rippen is al drie jaar stabiel. We mogen ervan uitgaan dat het gat niet terugkomt. Dat mevrouw Rippen zielsblij is met het resultaat, is logisch: ze was een stukje van zichzelf kwijt. Maar dat ik dat heb kunnen teruggeven, daar ben ik zelf ook echt dankbaar voor.’ 

Dr. Helga van den Elzen

 

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of