Ervaringsdeskundige | Weg droefheid. Een geweldig gevoel


Het is geweldig wanneer je redelijk gezond ouder kunt worden. En natuurlijk laten de jaren zichtbare sporen achter in je gezicht. Mevrouw Snikkers (81) vindt ouder worden niet erg, maar haar gezichtsuitdrukking werd zo droevig dat het niet meer bij haar persoonlijkheid paste.

 

“Twee dingen zaten me het meest dwars. Ten eerste de rimpeltjes bij mijn bovenlip en ten tweede de uitdrukking rond mijn mond. Met het vorderen van de jaren ging mijn gezicht meer ‘hangen’. Ik kreeg steeds meer een ‘droevige hondenuitdrukking’, en dat gezicht paste niet meer bij me.

 

“Dokter Helga weet wat ik wil, maar ook waar ik spijt van kan krijgen.”

 Daarom besprak ik met dokter Van den Elzen wat de mogelijkheden waren. Ik wilde zelf een strakkere kaaklijn, dat vond ik heel belangrijk. Daar kon met injectables iets aan gebeuren. Daarnaast werd botox in mijn kin geadviseerd: dat zou zorgen voor een ontspannener gezichtsuitdrukking. Hoewel ik dat zelf niet had kunnen bedenken, was dat inderdaad het geval. Ik merk inmiddels zelf dat ik na een maand of vier, als de botox begint uit te werken, weer een gespannen uitdrukking krijg. Die eerste keer is trouwens inmiddels al jaren geleden. De behandeling is in de loop der tijd aangepast. Zo heb ik ook botox in mijn voorhoofd gekregen. Dat haalt de spanning daar weg. Dat ziet er mooi uit, maar voelt ook fijn:  als de botox daar is uitgewerkt, krijg ik weer veel vaker hoofdpijn.

Een jaar of twee geleden is de dokter begonnen mijn wangen wat op te vullen. Daar ben ik heel erg blij mee. Het maakt mijn hele gezicht vrolijker.

Ik heb die eerste jaren nooit met iemand gedeeld wat ik liet doen. Het was ‘top secret’. Maar na het opvullen van mijn wangen vroeg de vriendin van mijn zoon: `Wat zie je er goed uit, wat heb je gedaan?’ Toen heb ik het haar verteld. En mijn andere kinderen ook. Mijn dochter ziet de toegevoegde waarde van deze behandelingen niet, mijn zoons vinden het leuk. Zelf ben ik echt blij dat ik die stap heb gezet, ik voel me er geweldig bij. Ik vertrouw voor 100% op dokter Helga. Zij weet precies wat ik wil, maar weet ook waar ik spijt van zou kunnen krijgen. En dat zorgt ervoor dat ik eruit blijf zien als mezelf”

“Veel mensen komen niet omdat ze er mooier of jonger uit willen zien, ze willen er gewoon niet oud uitzien. Een paar rimpeltjes vinden de meeste mensen ook helemaal niet erg. Leeftijdsgerelateerde veranderingen die we zien in de huid, bepalen ook maar voor een klein deel dat we er oud uitzien. De belangrijkste oorzaken komen van binnenuit. Onze botten veranderen van vorm en slinken. Daarnaast neemt het onderhuids vet af. Resultaat? Je huid wordt een maatje te groot voor wat eronder zit. Denk aan een blozende, volle appel. Na een week krimpt het vruchtvlees  en gaat het schilletje rimpelen. Zo gaat het met ons gezicht ook. Door het slinken van je kaakbeenderen krijg je rimpels rondom de mond en wordt de volheid van je lippen minder. Je wenkbrauwen zakken, omdat het bot van je voorhoofd afneemt en van vorm verandert, waardoor je oogleden gaan hangen. Vaak compenseren we dat door de wenkbrauwen extra op te trekken. Gevolg: lijnen in je voorhoofd. Je hele uitstraling wordt bepaald door een complex samenspel van botstructuur, spieren, huid en mimiek. Ik onderzoek welke punten in het gezicht het meest belangrijk zijn om te herstellen: Wat heeft prioriteit? Moet er iets aan het volume worden gedaan, met injectables, of is botox beter, om de mimiek te ontspannen? Bijna altijd is het een combi. Net als bij mevrouw Snikkers.” 

Dr. Helga van den Elzen

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of