Oudere mensen zijn gelukkiger


We hebben een impliciete voorkeur voor jong, maar we zijn gelukkiger als we ouder zijn

Denkt u dat het leven er niet leuker op wordt naarmate we ouder worden? Dat ouder worden alleen maar ellende met zich meebrengt? Dan hebt u het mis. We hebben een impliciete voorkeur voor jong, maar uit onderzoek blijkt dat we een stuk gelukkiger zijn als we ouder zijn. We zouden misschien wel een voorkeur moeten krijgen voor oud als je al die voordelen hoort.

Laura Carstensen is professor psychologie aan de Universiteit van Stanford. Ze is de oprichtster en directrice van het Stanford Center on Longevity waar naar innovatieve manieren wordt gezocht voor het oplossen van de problemen van mensen boven de 50 jaar en het verbeteren van het welzijn van mensen van alle leeftijden. In haar TED-talk van november 2011 vertelt ze welke voordelen ouder worden met zich meebrengt.  En dat zijn er nogal wat! Zo hebben we meer kennis en expertise, verbeteren onze emotionele aspecten, ervaren we minder disstress en zijn we gelukkiger (happier)! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dus dat we minder stress, zorgen en boosheid ervaren  naarmate we ouder worden. Sociaal psychologen noemen dit ‘de paradox van ouder worden’ (1). Een ander leuk weetje is dat we meer positief-emotionele ervaringen hebben naarmate we ouder worden en dat is dan niet afhankelijk van een bepaalde generatie, zegt Carstensen (2). We kunnen dus allemaal gelukkig oud worden.

Je zou bijna denken dat al die positieve emotionele ervaringen misschien wel gewoon komen doordat deze oude lui cognitief verzwakt zijn. Of dat positieve emoties gemakkelijker toegankelijk zijn dan negatieve. Maar dat blijkt niet het geval. Oudere mensen leggen de focus gewoon anders. “We zien onze prioriteiten het meest helder wanneer we erkennen dat we niet meer alle tijd van de wereld hebben”. Met het vooruitzicht dat we niet voor eeuwig leven gaan we onze horizon verbreden. We gaan  meer in het moment leven, investeren in echte dingen, we weten welke dingen belangrijk zijn als we ouder zijn, we verdiepen onze relaties en genieten meer van het leven. Dus voor iedereen die soms moeite heeft met het ouder worden; geniet van iedere lente die je mee mag maken, je wordt er alleen maar gelukkiger van! En hulp van buitenaf mag best als blijkt dat je daardoor nóg positiever in het leven komt te staan.

(1) Stone, A. A., Schwartz, J.E., Broderick, J.E., & Deaton, A. (2010). A snapshot of the age distribution of psychological well-being in the United States. PNAS: Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 107, 9985-9990, doi:10.1073/pnas.1003744107.

(2) Carstensen, L. L., Turan, B., Scheibe, S., Ram, N., Ersner-Hershfield, H., Samanez-Larkin, G. R., Brooks, K. P., & Nesselroade, J. R. (2011). Emotional experience improves with age: Evidence based on over 10 years of experience sampling. Psychology and Aging, 26, 21–33, doi:10.1037/a0021285.

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of