Team van deskundigen richt spreekuur voor complicaties met fillers op


P E R S B E R I C H T

Naarden-vesting, 11 februari 2011

Fillers voor cosmetische behandelingen worden gebruikt voor het opvullen en verstevigen van de huid. Vooral de vroeger gebruikte permanente fillers leverden wel eens problemen op en naar nu blijkt hebben vooral mensen die naar het buitenland gaan voor fillers, nog steeds kans op complicaties. Een team op universitair niveau onderzoekt de mogelijkheden tot herstel.


In de afgelopen jaren is er veel nieuwe informatie gekomen over permanente fillers en met name over Bio-Alcamid. Vooral dit laatste middel heeft in het verleden bij sommigen problemen gegeven. Onlangs kwam in het nieuws dat cliënten die in het buitenland fillerbehandelingen ondergingen, vaak ernstige klachten hebben en hiermee nergens terechtkunnen. Voor deze problemen is een kenniscentrum opgericht en een speciaal spreekuur gestart aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam

Tijdelijke injectabels

Dr. Van den Elzen: “De problemen met de fillers die in het buitenland worden ingespoten, worden meestal veroorzaakt door permanente fillers en in het bijzonder door het middel Bio-Alcamid. In Nederland zijn we teruggekomen van het inspuiten van blijvende fillers en gebruiken we alleen nog tijdelijke fillers."

Risico

"Er zijn verschillende redenen waarom er iets niet goed kan gaan bij het inspuiten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de patiënt allergisch is voor een bepaald middel. Ook de kwaliteit van het product zelf is essentieel. Daarnaast is de deskundigheid van de arts heel belangrijk. Hoe meer behandelingen een arts heeft verricht, hoe meer ervaren hij of zij is en ook hoe deskundiger. Van een buitenlandse arts is dat moeilijk na te gaan. Alleen daarom neem je al een risico. Daarnaast is het een probleem om verhaal te halen of ‘even’ terug te vliegen als je alweer in Nederland zit. En al ga je terug, dan is het nog de vraag, of de injecterende arts wel weet wat hij het beste kan doen als je bijvoorbeeld rare bulten in je gezicht hebt. Ik begrijp de verleiding wel om naar het buitenland te gaan, waar de behandelingen goedkoper zijn, maar je neemt een risico dat je hier niet loopt.”

Spreekuur

Het goede nieuws voor mensen bij wie de behandeling met fillers een slecht resultaat heeft gehad, is dat er op universitair niveau onderzoek naar wordt gedaan. Een samenwerking van dr. Helga van den Elzen, drs. Leonie Schelke en hoogleraar dermatologie prof. dr. H.A.M. Neumann aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam heeft geresulteerd in een spreekuur speciaal voor cliënten die problemen hebben door fillers. Dat kunnen zwellingen, verhardingen zijn of het verplaatsen van de filler.

Dr. Helga van den Elzen is 16 jaar gespecialiseerd in fillers en heeft sinds 6 jaar een kliniek voor injectables in Naarden-Vesting, de Elzen Kliniek.

Drs. Leonie Schelke is sinds 2000 werkzaam als fleboloog en cosmetisch arts en werkzaam bij het Medisch Laser Centrum en het Medisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam.

Prof. dr. H.A.M. Neumann is hoogleraar dermatologie en venerologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

Pers en publiciteit

Van Gaal & Company
Riek Tawfik
J.J. Viottastraat 50
1071 CJ Amsterdam
T 020 578 73 40 M 06 51 68 99 29

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of