Uitstraling | De power pose van de president


Een goed pak. Een goede voorbereiding. Je kunt van alles doen om krachtig leiderschap uit te stralen, maar vergeet je lichaamstaal niet. Want als je daar bewust mee bezig bent, straal je pas echt kracht uit. Van binnen en van buiten. Wanneer je de power pose beheerst én de mimiek hebt van een krachtig leider, dan voel je je er ook een. En daar kun je het ver mee schoppen.    


Stap 1: de power pose

Een powerpose is een krachtige lichaamshouding, waarmee je jezelf extra groot maakt. Rechtop met je handen in je zij, achterovergeleund in je stoel met de voeten op het bureau en je handen gevouwen op je achterhoofd. Als je maar zo veel mogelijk ruimte inneemt. Een goed voorbeeld hiervan is Frank Underwood. Dit personage uit de hitserie House of Cards ademt macht. We zien hem zittend op een stoel, benen uit elkaar, armen op beide leuningen. Staat hij achter zijn bureau, dan leunt hij dreigend naar je toe. Alles om zo veel mogelijk plek in te nemen.

 

Je houding maakt het verschil

De power pose heeft een enorme invloed, ontdekte psychologe Amy Cuddy van Harvard Business School. Zij liet een groep proefpersonen voor een sollicitatiegesprek twee minuten lang in een krachtige houding staan. Allemaal werden ze verkozen boven de proefpersonen die voor het gesprek een krachteloze houding aannamen (jezelf klein maken, armen over elkaar). Cuddy zegt daarover: "We kijken altijd naar de lichaamstaal van anderen om uit te vogelen wat zij van ons vinden. Maar we worden zelf ook beïnvloed door onze eigen lichaamstaal!"

Stap 2: je mimiek

Je tweede middel om leiderschap uit te stralen, is je mimiek. Bij een krachtige uitstraling hoort een competent gezicht. Als je een punt maakt, kijk mensen dan recht aan. Met je hoofd omhoog, dan wordt je stem ook meteen luider. Met open ogen, neutrale wenkbrauwen en vooral ... zonder glimlachen. Je ziet dit bijvoorbeeld bij Donald Trump. Als hij een punt maakt, doet hij dat met opgeheven hoofd en een neutrale expressie. Vervolgens herhaalt hij zijn statement, vaak met nadruk op het eind. Bij uitspraken als: "It's gonna be great" glimlacht hij niet. Wil je leiderschap uitstralen, dan zul je de natuurlijke neiging tot een vriendelijke lach soms moeten loslaten.

Testosteron

En nu komt het mooie: je lichaam en je brein werken samen. Met een krachtige houding en een krachtige mimiek zorg je ervoor dat je brein signaleert: bepaalde spieren zijn aangespannen, blijkbaar zijn we krachtig. Daardoor maak je testosteron aan en vermindert de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in je lichaam. Met als gevolg dat je je ook echt krachtig voelt. Dus ga eens wat vaker achteroverzitten, maak jezelf breed. Denk aan Frank en voel je machtig. En wil je een punt maken, doe dan als Trump. Met je hoofd omhoog, neutrale wenkbrauwen en zonder glimlachen. Denk aan je houding, je mimiek, en je lichaam doet de rest.

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of