Uitstraling: magisch of maakbaar?


Bondscoach Louis van Gaal was de laatste maanden misschien wel de meest besproken en bewonderde man van Nederland. Ondanks dat iedereen het er over eens is dat Van Gaal in zijn vak een absolute topper is, blijft zijn uitstraling een dankbaar discussiepunt. In onze poll op Facebook “Wat straalt Louis van Gaal volgens jou uit” scoorde hij veruit het hoogst op ‘deskundigheid’ en het laagst op ‘vriendelijkheid’. Is dat laatste erg?


Door: dr. Helga van den Elzen

uitstraling-magisch-of-maakbaar-column-van-gaal

Van Gaal vindt van zichzelf dat hij een topcoach is en dat hij de enige juiste visie heeft. Hij weet van aanpakken en hij rust niet tot hij er een succes van heeft gemaakt. Hij kweekt toppers, zet ze aan tot topprestaties en levert zelf topprestaties. Vraag is of zijn norse uitstraling hem daarbij in de weg zit of misschien juist helpt? Moet zo iemand wel een vriendelijke uitstraling hebben? Mijn antwoord daarop is: nee. Dat past niet bij zijn karakter en zijn aanpak. Van zo’n mannetjesmaker verwacht je dat hij een wat strenge no-nonsense uitstraling heeft. Een uitstraling, congruent met zijn karakter.

Het geheim: een uitstraling die past

Je uitstraling draagt bij aan je succes als die helemaal klopt. Als die past bij wie je bent, bij hoe jij jezelf ziet en hoe jij wilt dat anderen jou zien. Het is een combinatie van geloofwaardigheid, vriendelijkheid en vertrouwen die je uitstraling bepaalt. De uitstraling van Van Gaal is weliswaar niet heel vriendelijk, maar als je hem ziet denk je meteen: deze man is capabel, deskundig en weet wat hij wil. Iemand op wie je kan vertrouwen. Een charismatische man. Perfect dus, want hij zet op deze manier zijn unieke combinatie zó in dat het congruent is met wie hij is en met wat hij wil bereiken. Dus: het is niet erg, maar super slim en succesvol wat Van Gaal doet met zijn uitstraling. Als je uitstraling klopt dan is dat een van de geheime sleutels tot succes.

Een succesvolle bondscoach mag een strenge uitstraling hebben. Een minister president heeft veel aan een serieuze, betrouwbare uitstraling, evenals een zakenvrouw die een miljoenenbedrijf moet leiden. Zulke mensen hebben niks aan een olijke, jongens- of meisjesachtige uitstraling. Die zou er alleen maar voor zorgen dat ze binnen hun vak minder snel serieus genomen worden. Andere mensen zijn meer gebaat bij een vriendelijke, toegankelijke uitstraling; een uitstraling die ervoor zorgt dat je leven en het contact met anderen wat makkelijker verloopt.

De vorm bepaalt

Het tweede geheim van een succesvolle uitstraling ligt in iets heel simpels, iets wat Van Gaal volledig beheerst: je comfortabel voelen in je eigen gezicht. Gewoon op je gemak zijn met je eigen gezicht. En dat comfortabel voelen is niet altijd even vanzelfsprekend als we minder jong worden. De vorm van je gezicht verandert namelijk. Je gezicht wordt iets langer, minder rond. Van de ene kant is dat mooi, want dat verhoogt zo maar (onbewust) je geloofwaardigheid, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Echter, wanneer we in de spiegel kijken, beoordelen we deze veranderde gezichtsvorm voornamelijk als minder mooi. We zien vooral de bekende hangwangen, ingevallen wangen en ‘kwabjes’. Je krijgt het gevoel dat het niet meer helemaal klopt, niet congruent is met hoe je je voelt, je voelt je niet meer comfortabel in je eigen gezicht. En dat is wat je uitstraalt en wat anderen ook zien. 

Ben jij 'in vorm'?

Hoe zit dit bij jou? Is jouw uitstraling congruent en voel jij je comfortabel in je gezicht? Past datgene wat je uitstraalt bij wie je bent en waar je voor staat? Vertelt jouw spiegelbeeld (nog) het juiste verhaal? Ja? Good for you! Ben jij niet in vorm? Geen zorgen, je hebt de wedstrijd niet verloren. Er is veel te winnen. Benieuwd of jij je comfortabel kan gaan voelen? Doe de test. Uitstraling is maakbaarder dan je misschien denkt.

Doe de Lower Liquid Facelift test

 

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of