Wees alert op gebruik van fillers bij Corona-vaccinatie

Evenals collega artsen in Nederland, adviseren wij onze cliënten om geen fillerbehandeling te ondergaan in een periode van twee weken voor tot twee weken na de Corona-vaccinatie.

In de media wordt de laatste tijd aandacht besteed aan de bijwerkingen van het Corona-vaccin in combinatie met het gebruik van fillers. Wij geven u hierover graag meer informatie.

Cosmetisch artsen, dermatologen en plastisch chirurgen waarschuwen voor de uitzonderlijke mogelijkheid van een allergische reactie bij mensen die met fillers behandeld zijn, wanneer zij worden gevaccineerd met het Corona-vaccin. Het gaat om roodheid en zwellingen. Deze bijwerkingen zijn niet ernstig en goed te behandelen.

Drie gevallen in Amerika

Reden voor deze waarschuwing is de ontdekking van drie gevallen in de Verenigde Staten. Van de 15.184 gevaccineerde personen met het Moderna-vaccin, werd bij drie patiënten verdikking en roodheid gezien op plaatsen waar fillers waren ingespoten. Deze reactie is mogelijk doordat het immuunsysteem actiever is geworden door de vaccinatie. Het immuunsysteem reageert tegen lichaamsvreemd materiaal: de filler. En dat kan roodheid en verdikking veroorzaken. De behandeling hiervan bestaat uit het toedienen van corticosteroïden en antihistamine, dezelfde medicatie die mensen krijgen bij hooikoorts of andere allergische reacties. Alle drie de patiënten in Amerika zijn zonder complicaties genezen.

Het advies van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is om geen filler behandeling uit te voeren in de 2 weken na het krijgen van het Moderna-vaccin. Hierdoor verminderd de kans op allergische reactie door de verhoogde paraatheid van het immuunsysteem.

In eerste instantie werden deze bijwerkingen alleen gemeld bij het Moderna-vaccin. Er zijn inmiddels ook ontstekingsreacties in combinatie met andere vaccins bekend.

Advies

Wij volgen het advies van de Amerikaans autoriteiten en collega cosmetisch artsen op en adviseren onze cliënten om van twee weken voor tot twee weken na elke Corona-vaccinatie geen fillerbehandeling te ondergaan. We zullen u hierover in uw consultgesprek uitgebreid informeren.

Nb: Laat u vooral niet tegenhouden om u in te laten enten, wanneer u behandeld bent met fillers. Want de risico’s van een besmetting met COVID-19 zijn natuurlijk veel groter dan de reactie op het vaccin wanneer u behandeld bent met fillers.

Bron:

Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting; FDA Briefing Document for Moderna COVID-19 Vaccine.” U.S. Food and Drug Administration, 17 Dec. 2020, https://www.fda.gov/media/144434/download

Deel dit artikel met je omgeving!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere artikelen...

Ontdek hoe het verouderingsproces van jouw gezicht werkt

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een deel van het boek ‘Mooi om waar te zijn’ van dokter Helga, waarin zij het verouderingsproces van het gezicht alsook de maakbaarheid van schoonheid en uitstraling bespreekt.