“Zo’n twintig jaar geleden heb ik het besluit genomen om mezelf mooi te vinden”

Als je je goed voelt over jezelf, straal je dat automatisch uit. Dan vinden mensen je aantrekkelijk. Als je anderen recht aankijkt en glimlacht, vinden ze je ook leuker. En als je je niet goed voelt? Doe dan alsof. Dat blijkt even goed te werken.

Dokter Helga van den Elzen: “Zo’n twintig jaar geleden heb ik het besluit genomen om mezelf mooi te vinden. Ik herinner me die dag nog goed. Mijn beste vriendin en ik waren een dagje de stad in gegaan. Het was zonnig weer, we hadden een hoop te bespreken en schaterden het regelmatig uit. We hadden het zo leuk, dat ik het gevoel had dat ik de hele wereld aankon. Op een terrasje hoorden we een man tegen zijn echtgenote zeggen:
“Kijk, dat vind ik nou twee mooie vrouwen”. Verbaasd keken we elkaar aan. Want wij voelden ons helemaal niet mooi, we zien er niet uit als modellen. Maar dat moment heeft iets met mij gedaan. Op die dag en op die plek heb ik besloten: vanaf nu ga ik mezelf mooi vinden. Ik weet: als ik me goed voel, dan straal ik dat ook uit.”

De ‘innerlijke criticus’

Er zijn allerlei manieren om lekker in je vel komen te zitten. De belangrijkste zijn waarschijnlijk zelfvertrouwen kweken en goed voor je lichaam zorgen. Over het verbeteren van je zelfbeeld op emotioneel-psychologisch niveau zijn vele boeken geschreven. Daar gaan we dus niet verder op in. Goed voor je lichaam zorgen doe je door gezond te eten, te bewegen en liefdevol naar je lichaam te zijn. Wie gezonde eetkeuzes maakt, krijgt niet alleen een mooiere huid, maar heeft ook minder last van zijn ‘innerlijke criticus’. De stem in je hoofd die continu commentaar geeft op alles wat je doet. Bijvoorbeeld wanneer je chocolade eet of een zak chips openscheurt, terwijl je eigenlijk iets af wilt vallen. Ook sporten blijkt het zelfbeeld te verbeteren. En dan maakt het grappig genoeg niet eens uit of je er daadwerkelijk fitter, slanker of gespierder van wordt, zo ontdekte Heather Hausenblass van de Universiteit van Florida.

Wat zich van binnen afspeelt, zie je van buiten. En andersom!

Er is niets zo mooi als een zelfverzekerde vrouw. Wanneer je je goed voelt, heb je een mooie uitstraling. Oftewel, wat zich van binnen afspeelt, zie je van buiten. Maar ben je bekend met het feit dat dit andersom ook werkt? Weinig mensen weten dit, maar de stand van jouw gezicht stuurt ook je gevoel aan! Dit heet ‘Facial feedback’. Je brein meet continu wat er in je lichaam gebeurt. Het analyseert je houding, je spierspanning en je ademhaling. Dus als jouw spieren zich opeens spannen en je ademhaling versnelt, krijgen je hersenen een seintje. Je wordt je bewust van angst, stress of opwinding. Dit werkt gelukkig ook wanneer je lacht. Als je een nepglimlach opzet, word je echt blij!

Ook de feedback van anderen (en van jezelf wanneer je in de spiegel kijkt) beïnvloedt hoe je je van binnen voelt. Een warme, positieve uitstraling zorgt voor een positieve reactie bij mensen waar je mee in aanraking komt. Hun positieve reactie zal ook van binnen een positieve reactie teweeg brengen. Kortom, uiterlijk en innerlijk zijn nauw met elkaar verbonden. Door complimenten ga je stralen. Omgekeerd geldt echter helaas hetzelfde. Als je je niet fit voelt en iedereen roept de hele tijd dat je er zo slecht of moe uitziet, dan ga je je alleen maar beroerder voelen.

De juiste eerste én blijvende indruk maken. Dat is wat iedereen wil en dat is met name wat jij voor jezelf wilt. Je uitstraling geeft een indruk die in alles van jeleven bepalend is.

Laat jouw uitstraling voor je spreken!

Deel dit artikel met je omgeving!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere artikelen...

Ontdek hoe het verouderingsproces van jouw gezicht werkt

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een deel van het boek ‘Mooi om waar te zijn’ van dokter Helga, waarin zij het verouderingsproces van het gezicht alsook de maakbaarheid van schoonheid en uitstraling bespreekt.

Boek afspraak