Huidveroudering door zonlicht: 6 tips!

Met je gezicht in de zon: “heerlijk!” zullen de meeste mensen zeggen. Maar wat sommigen niet weten is dat de zon een grote veroorzaker is van vroegtijdige huidveroudering en huidveroudering in het algemeen. Tot wel 90% van alle symptomen van huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-blootstelling.

Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA-stralen en voor 5% uit UVB-stralen. UVA-stralen dringen dieper in de huid en tast het collageen en elastine aan. De A staat dan ook voor ‘Aging’, omdat deze straling kan zorgen voor rimpels en andere tekenen van huidveroudering. UVB-stralen zijn krachtiger, maar reiken doorgaans niet verder dan de bovenste huidlaag. UVB-stralen zorgen voor verbranding en in het ergste geval zelfs voor huidkanker. De B staat dan ook voor ‘Burning’.

Zonneschade 

Zodra zonlicht op de huid schijnt, ontstaat er een ontstekingsreactie en een beschadiging van de huidcellen, Het bruinen van de huid is een beschermingsreactie tegen de door UV- licht veroorzaakte beschadiging. Als een huid zongebruind is, is er dus altijd ook schade aan cellen opgetreden. Wanneer deze schade beperkt is, is het echter reversibel.

Een onmiddellijk effect van te veel zonlicht op de huid is verbranding. Ontstaan onder invloed van UVB. Dit kan gepaard gaan met roodheid van de huid of zelfs blaasjes of blaren. Hierdoor kun je misselijk worden, hoofdpijn krijgen of duizelig worden. Je huid droogt uit en voorradige essentiële vetzuren raken op. Door regelmatig te verbranden, maar ook door herhaalde (chronische) en overmatige zonblootstelling wordt de kans op het ontstaan van huidkanker op langere termijn groter.

Op de langere termijn spitst overmatig blootstelling aan de zon, veroorzaakt door UVA straling, zich toe op beschadiging van het collageen en elastine in je huid. Eiwitten die zorgen voor stevigheid en elasticiteit. Met als gevolg vroegtijdige huidveroudering, zoals een stugge huid met rimpels en fijne lijntjes. Ook kunnen pigmentvlekken zich vormen.

6 tips om zonneschade te voorkomen:

  1. Gebruik zonnebrandcrème: Gebruik altijd een breed spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30, zelfs op bewolkte dagen. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen. Breng het royaal aan op alle blootgestelde huidgebieden, en vergeet niet om het regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na zweten of zwemmen.
  2. Beperk de blootstelling aan de zon: Probeer de zon te vermijden tijdens de piekuren, meestal tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is. Zoek indien mogelijk schaduwrijke plekken op en bedek je huid met kleding, zoals een hoed, lange mouwen en een zonnebril.
  3. Bescherm je ogen: Draag een zonnebril met UV-bescherming om je ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Dit kan helpen bij het voorkomen van rimpels en vroegtijdige veroudering rond de ogen.
  4. Gebruik antioxidantrijke producten: Kies huidverzorgingsproducten die antioxidanten bevatten, zoals vitamine C en vitamine E. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen die ontstaan door blootstelling aan de zon.
  5. Hydrateer je huid: Houd je huid goed gehydrateerd door regelmatig water te drinken en vocht-inbrengende crèmes te gebruiken. Dit kan helpen om de elasticiteit van de huid te behouden en de tekenen van veroudering te verminderen.
  6. Vermijd de zonnebank: Hoewel je een mooi bruin kleurtje ervan krijgt, stralen zonnebanken vooral UVA uit en een klein beetje UVB of zelfs geen UVB. Zonnebanken hebben dus grotendeels dezelfde eigenschappen als natuurlijk zonlicht.
  7. Raadpleeg een dermatoloog: Als je je zorgen maakt over huidveroudering of andere huidproblemen, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan je advies op maat geven en passende behandelingen aanbevelen.

Onthoud dat het belangrijk is consequent zonnebescherming toe te passen, zelfs op dagen dat de zon niet fel schijnt. Door deze tips te volgen, kun je de schadelijke effecten van de zon op je huid helpen verminderen en vroegtijdige huidveroudering voorkomen.

 

Deel dit artikel met je omgeving!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere artikelen...

Ontdek hoe het verouderingsproces van jouw gezicht werkt

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een deel van het boek ‘Mooi om waar te zijn’ van dokter Helga, waarin zij het verouderingsproces van het gezicht alsook de maakbaarheid van schoonheid en uitstraling bespreekt.

Boek afspraak