“Sinds de ingreep kunnen haar ogen niet meer dicht.” – NRC

Met de explosieve groei van het aantal cosmetische klinieken neemt ook het aantal foute behandelingen toe. Ook zijn er zorgen over het toezicht op de uitdijende branche, zo schrijft Carlijn Vis namens het NRC op 31 juli 2023. Een artikel dat maar weer eens onderschrijft hoe belangrijk het is de juiste arts te bezoeken.

Een duidelijk voorbeeld waarbij het misging, wordt gegeven aan de hand van een ooglidcorrectie die een 34-jarige vrouw uit Amstelveen twee jaar geleden onderging, waarbij teveel huid werd weggehaald. Voordat ze naar bed gaat, plakt ze nu haar ogen dicht met tape, omdat ze anders open blijven staan. Haar ogen voelen vaak droog en branderig. De littekens op haar ooglid laat ze nu laseren, in de hoop dat het littekenweefsel wat minder dik en minder zichtbaar wordt.

Bij een behandeling zijn de volgende twee elementen van belang: bevoegdheid en bekwaamheid. In Nederland ben je bevoegd als je de zesjarige opleiding tot basisarts hebt afgerond, en bekwaam wanneer je naast het juiste diploma ook de handeling beheerst. Maar op bekwaamheid is geen toezicht, zegt Pirayesh (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie). “Wettelijk mag een huisarts ooglidcorrecties en facelifts uitvoeren. Een verzekeringsarts mag bevallingen doen.” Waanzin, zegt Pirayesh. “En niet veilig voor de consument.”

In het Kwaliteitskader Cosmetische Zorg is daarom vastgelegd dat cosmetisch artsen botox, fillers, laserbehandelingen en kleine ingrepen tot op huidniveau mogen doen. Plastisch chirurgen zijn medisch specialisten die alle esthetische zorg kunnen verlenen. Maar in de praktijk worden die scheidslijnen niet strak nageleefd. In 2019 werd in een werkgroep met specialisten van alle vakgebieden die zich bezighouden met esthetiek, afgesproken dat cosmetisch artsen een aantal kleine chirurgische ingrepen mogen uitvoeren. Huidcorrecties van de bovenste oogleden, oppervlakkige correcties van de schaamlippen, oppervlakkige huidcorrecties en littekencorrecties.

Dat een arts bevoegd is, vanwege een opleiding en/of afspraken binnen de sector, betekent niet dat de arts in kwestie ook bekwaam is, zo werd pijnlijk duidelijk in eerdergenoemd voorbeeld. Dit is waarom wij al jaren adviseren: ga voor kwaliteit. Waar je op veilige en verantwoorde wijze het resultaat realiseert dat bij jou past. Het credo van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport luidt niet voor niets: “kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts.”

Hoe goed zo’n arts dan moet zijn? Wat ons betreft volstaat alleen de hoogste kwaliteitsstandaard. Het gaat immers nog steeds om een medische behandeling. Veelal ook nog eens aan jouw visitekaartje: je gezicht. Een arts moet wat ons betreft dan ook zo goed zijn dat je hem/haar met recht een specialist kan noemen.

Om deze reden spitst de Elzen Kliniek zich enkel toe op injectables en skincare. Deze toewijding is één van de redenen dat de Elzen Kliniek al meer dan 5 jaar de titel ‘Beste Kliniek van Nederland’ toebedeeld krijgt van het Elsevier Weekblad in haar onderzoek naar de kwaliteit van particuliere klinieken. Een erkenning voor de kwaliteit en veiligheid van onze kliniek. 

Wil je het gehele artikel van NRC lezen? Klik hier!

Bekijk hier de checklist “hoe herken je een goede cosmetisch arts”?

Deel dit artikel met je omgeving!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere artikelen...

Gratis Zomerconsult

Wil je deze zomer een frisse en stralende uitstraling?

Boek nu je gratis Zomerconsult en maak laagdrempelig kennis met onze kliniek. Je komt alles te weten over de conditie van je huid, hoe je deze optimaal kunt beschermen en wat onze behandelingen voor jouw uitstraling kunnen betekenen.

Plan je gratis Zomerconsult voor 31 augustus 2024 en ontdek hoe jij stralend en fris de zomer in gaat!

Boek afspraak