Tandarts, blijf van botox en fillers af


Bron: De Volkskrant, maandag 24 februari 2014

HELGA VAN DEN ELZEN IS COSMETISCH ARTS BIJ DE ELZEN KLINIEK

Voor het herstel van de jeugdige contouren in uw gezicht heeft u een gespecialiseerde arts nodig


Tandartsen kunnen prikken als geen ander, dacht de jongeman ('Beugels en Botox', Volkskrant Magazine van 25 januari). En aangezien de tandartsbehandelingen de afgelopen twee jaar behoorlijk zijn afgenomen, vooral de duurdere zoals kronen en bruggen, kunnen ze hun inkomen mooi aanvullen vanwege die prikervaring. Zo moet de redenering ongeveer zijn gegaan, met als basis dat je voor een 3-daags cursusje een leuk bedrag kunt vragen. 3.895 euro om precies te zijn. Maal zoveel tandartsen, en je haalt als cursusleider een aangenaam uurtarief.

foto-volkskrant-dr-helga-van-den-elzenNu is de grote vraag of tandartsen echt goed kunnen prikken in het zogenaamde perioraal gebied (rond de mond). Ja, dat kunnen ze. Aan de binnenkant. En botox spuiten kunnen ze ook. In de kauwspieren tegen het knarsetanden. De buitenkant is een heel ander verhaal. Daar bestaat een 2-jarige, officiële opleiding voor artsen voor. Want, elk prikje in die ene spier of rimpel, heeft gevolgen voor je hele gezicht. Dus alleen naar de rimpel kijken zoals op deze 'cursus' wordt gedaan, is als het overspuiten van een roestbak en tegen de aspirant koper zeggen: 'mooi hè?!' Die natuurlijk opgetogen knikt, want, weet hij veel!

Zo zal het de vrouwen en mannen vergaan die bij de tandarts fillers en botox laten injecteren. Het lijkt mooi, maar dat is het niet. Dat klinkt hard, maar met 20 jaar ervaring, gecombineerd met een artsenopleiding en een artistiek oog, zijn injectables iets totaal anders dan een rimpel opvullen of wat spiertjes lamleggen, waarvoor je volgens 'Beugels en Botox' slechts 3 hersencellen nodig zou hebben.

Voor de goede orde; een tandarts is géén arts. Je hebt totaalinzicht nodig om de anatomie en fysiologie van een gezicht te kunnen 'zien' en vervolgens daar met fillers en/of botox de uitstraling mee te creëren die de cliënt charisma geeft, maar die ook de uniciteit van het gezicht bewaart. Als je alleen maar rimpels weghaalt, dan vervlakt de boel. Dat voegt dus helemaal niets toe aan je persoonlijkheid en, het maakt vrouwen en mannen zeker niet jeugdiger. Zelfs Hollywood is daar inmiddels achter.

Mijn bezwaar tegen dit soort praktijken? Allereerst is de patiënt-artsrelatie hier in het geding. De arts, in dit geval de tandarts - maar die is geen arts - wordt geacht expertise te leveren. Daar heb je niet alleen meer dan 3 hersencellen voor nodig, je hebt er ook meer dan 3 cursusdagen voor nodig. Wanneer je met injectables werkt, moet je topkwaliteit kunnen leveren. Het beste uit een gezicht kunnen halen dat erin zit. Vulling creëren op plaatsen waar die door leeftijd minder is geworden. Jeugdige contouren herstellen. En dat bereik je niet door alleen rimpels en kraaienpootjes op te vullen of die frons lam te leggen. Mijn grootste bezwaar is dat alles wat er de afgelopen 15 à 20 jaar door integere artsen is bereikt met het goed injecteren van fillers en botox, door dit soort trainingen en opvattingen wordt afgebroken. Want, wat verkeerd gaat heeft zijn weerslag op de hele beroepsgroep.

Die handige cursusleider is door de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde op de vingers getikt en geschorst voor een maand. Gaat hij door met de trainingen, dan wordt hij geroyeerd. Waarom? Omdat tandartsen alléén heelkundige behandelingen in de mond mogen verrichten, en geen cosmetische daarbuiten. Tandartsen die fillers injecteren handelen in strijd met artikel 21 en 36 van de Wet BIG, de wet waarin de bevoegdheden van medische beroepsgroepen zijn vastgelegd. Je mag toch verwachten dat iemand dit eerst tot op de bodem uitzoekt. Maar, ik begrijp het wel. Daar heb je natuurlijk meer dan 3 hersencellen voor nodig. Oftewel ruim 4,6 miljardste deel van een gorillabrein.

Bron: De Volkskrant, maandag 24 februari 2014

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of