Blog dr. Van den Elzen | Twee soorten mooi


Als je er mooi uitziet, heb je het in veel gevallen makkelijker. Maar wanneer ben je mooi? Volgens Harvard-psycholoog Nancy Etcoff zijn er twee soorten schoonheid: gewoon knap en mooi met iets extra’s, iets karakteristieks.

Bron: lara-stone-by-sean-seng-for-032c-magazine-summer-2014-8

Grofweg weten we wel wanneer we mensen mooi vinden. Een symmetrisch gezicht, vriendelijke trekken, alles in verhouding. Maar er zijn bepaalde mensen die we extra mooi vinden omdat ze iets bijzonders hebben. Iets opvallends. Zoals het spleetje tussen de voortanden van supermodel Lara Stone, de hoekige wenkbrauwen van Jack Nicholson of de moedervlek van Cindy Crawford. Zoals John Legend het zingt in ‘All of Me’: All of me loves all of you. Loves your curves and all your edges. All your perfect imperfections. Hoe kan het dat wij deze mensen juist dankzij hun ‘afwijkende’ gezichtskenmerk extra mooi vinden?

Blij met afwijkingen

De voorkeur voor deze bijzonder knappe mensen komt uit de oertijd. Toen we als mensheid in stammen leefden, leek iedereen behoorlijk op elkaar. Het nageslacht kwam steeds uit dezelfde groep, uit dezelfde genenpool. Om inteelt te voorkomen, voerden we oorlog tegen andere volken, voor nieuwe vrouwen. Het verse bloed zorgde weer voor een iets afwijkend uiterlijk. Die kleine afwijkingen vinden we van nature dus een goed teken.

Uitblinkers  

We houden van mensen die een unieke combinatie zijn van wat we mooi vinden en wat we raar vinden. Deze mensen zijn qua uiterlijk ‘uitblinkers’. Voorwaarde is wel dat hun uiterlijke trekken zeldzaam blijven, anders zijn ze niet speciaal. Om uit te blinken, moeten er dus ook heel veel gewone mensen zijn. Behoor je zelf niet tot de categorie Lara Stone, dan ben je in de meerderheid. Een meerderheid waar de ‘uitblinkers’ heel blij mee mogen zijn!

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of