Klein prikje, groots resultaat. Journaliste Annemieke Pot ondergaat een injectable behandeling.


Ineens ziet uw vriendin er opvallend goed uit. Is ze naar de kapper geweest, heeft ze andere make-up? Met een spoortje van jaloezie vraagt u naar haar 'geheime' schoonheidswapen. Haar antwoord: injectables.

Tekst: Annemieke Pot 
Bron: Telegraaf Vrouw maart 2010
Download het artikel als pdf

Steeds gewoner

Grote kans dat de buurvrouw, uw schoonmoeder of beste vriendin haar uiterlijk heeft laten verfraaien met een fi ller. Want dat is allang niet meer alleen voor de happy few en wordt steeds meer geaccepteerd. Van de vrouwen met een spaarrekening spaart 14% voor een cosmetische ingreep. Bij navraag blijkt dat 34% van de vrouwen best iets aan zichzelf wil veranderen. Hoeveel vrouwen de stap wérkelijk nemen, is niet precies bekend. Maar feit is dat cosmetische behandelingen populair zijn.

Maatje te groot

Dat ons gezicht veroudert, heeft alles te maken met volumeverlies. Zo verliezen we onderhuids vet, vooral in het bovenste en middelste deel van ons gezicht. Maar vooral de botten blijken te krimpen. Hierdoor wordt de toch al slapper wordende huid een maatje te groot, waardoor er plooien ontstaan. U kunt smeren tot u een ons weegt, maar geen enkele crème gaat het volumeverlies in het gezicht tegen. Dat lukt alleen als de boel weer een beetje wordt opgevuld. Fillers zijn dan ook vooral bedoeld om verloren volume terug te geven en verslapte contouren te herstellen. Denk hierbij aan de wangen, onderoogleden, lippen, marionetlijnen (groeven naast de mond) en de plooien tussen neus en lippen. Om te voorkomen dat er een onnatuurlijk, opgepompt effect ontstaat, moeten fillers met mate worden gebruikt. Meestal is één behandeling al voldoende.

Vloeibare facelift

Geen strak getrokken bekkies, zoals bij de ouderwetse facelift, maar een subtiel jeugdiger uitstraling: dat is het effect van een filler. Cosmetisch arts dokter Helga van den Elzen van de Elzen Kliniek kijkt dan ook niet naar die ene rimpel, maar naar het hele gezicht. “Door bijvoorbeeld de jukbeenderen en slapen een beetje vulling te geven, krijgt het gezicht een subtiele lift en een strakkere kaaklijn. Cliënten komen vaak om hangende mondhoeken of een diepe neus-lipplooi te laten corrigeren. Maar belangrijk is om als arts naar het totaalbeeld te kijken. Het is een kwestie van ervaring om precies te weten waar en waarmee je moet prikken. Vaak is het een combinatie van behandelingen en fillers, want één ideale filler bestaat niet.”

Wat wordt er ingespoten?

Het meest populair zijn de niet permanente fillers, die geleidelijk na negen maanden tot anderhalf jaar verdwijnen (onder andere Restylane, Juvéderm). Hierbij wordt een gelachtig hyaluronzuur onderhuids ingespoten. Hyaluronzuur komt van nature in het lichaam voor en geeft niet alleen volume, maar stimuleert ook de vorming van collageen en verbetert de elasticiteit van de huid. Nadeel is dat er elk jaar opnieuw gevuld moet worden. Dokter Helga van den Elzen adviseert zelfs om dit elk half jaar te laten doen. Overigens is het niet zo dat alles als een plumpudding in elkaar stort als u stopt met fillers.

Volume van binnenuit

Van de niet permanente fillers geeft Sculptra, een poly-L-melkzuur, een behoorlijk lang resultaat van gemiddeld drie jaar. De truc is dat het de huid stimuleert om collageen aan te maken. Het is dus de huid zelf die met hulp van Sculptra voor meer stevigheid zorgt. Het duurt zo’n zes weken voor enig effect zichtbaar wordt en meestal zijn er meerdere behandelingen nodig. Als ‘proefkonijn’ liet journaliste Karin Kuijpers zich ermee injecteren. “Pijn deed het nauwelijks. Wel zag ik er meteen geweldig uit door de lichte, tijdelijke zwelling die de injectie veroorzaakte. Het voordeel van Sculptra is dat de stevigheid en het volume heel geleidelijk in m’n gezicht terugkomen en gewoon onderdeel van mijn huid zijn.” Dokter Peter Velthuis van de gelijknamige kliniek signaleert een nieuwe benadering om het gezicht te verjongen: “Veel artsen weten niet dat je ook het voorhoofd en de slapen kunt opvullen. Wie eenmaal weet hoe dat moet, zal dit veelvuldig toepassen. Het gezicht, inclusief de oogleden, krijgt er een subtiele lift door. Sculptra is bij uitstek geschikt voor deze behandeling.”

Fillers met blijvend effect

Huideigen vet is een prima methode om grotere gebieden op te vullen, zoals de wangen. Het vet wordt elders weggehaald (uit bijvoorbeeld billen of buik) en vervolgens waar nodig ingespoten. Omdat dit vet voor een deel kan oplossen, is er meestal een tweede behandeling nodig. Het is min of meer blijvend en absoluut veilig. Dat onderschrijft ook Mariska Lubbers, die haar wangen liet opvullen met huideigen vet. “Dat is nu drie jaar geleden en tot op de dag van vandaag ben ik er hartstikke blij mee. Ik ben twee keer behandeld, met vrij korte tussenpozen omdat het vet niet onbeperkt houdbaar is. De liposuctie, waarbij het vet uit mijn dijen is gehaald, was overigens vrij pijnlijk.” Andere permanente fi llers worden nog zelden gebruikt, omdat het lichaam er littekenweefsel omheen vormt. Met gevaar dat de ingekapselde filler keihard wordt en gaat vervormen, waardoor er bobbels in de huid komen. Annick van Loenen kan hier over meepraten: “Mijn wangen zijn ooit ingespoten met bio-alcamid. Al na drie weken voelde ik onderhuidse klonten, die na twee maanden ook voor de buitenwereld zichtbaar werden. Na anderhalf jaar was het zo lelijk geworden, dat ik het eruit heb laten halen. Dat was heel pijnlijk.” Overigens vindt plastisch chirurg Joost van Tetering, dat je alle permanente fillers niet over één kam kunt scheren. “Ik werk ook met siliconenolie, wat een goed product is om kleinere rimpels op te vullen, zoals bij de bovenlip. Ik heb er nooit problemen mee gehad.”

Wat kost het?

Een prijs is niet zomaar te geven. Die hangt af van het soort filler, de hoeveelheid die wordt ingespoten, het aantal benodigde behandelingen en de kliniek. Informeer daarom tijdens een consult altijd naar de
kosten. Kijk voor meer info op www.elzenkliniek.nl, www.velthuiskliniek.nl, www.dermicis.nl en www.kliniekholystaete.nl.

Ook mannen

Dat onze vriendinnen hun uiterlijk laten verjongen vinden we inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Maar als een man vertelt dat hij een cosmetisch arts bezoekt, kijken we toch een beetje raar op. Laten we er maar vast aan wennen, want volgens cijfers van de Velthuis kliniek, één van de grootste klinieken in Nederland, gaan mannen inmiddels vijf keer zo vaak naar de plastisch chirurg als tien jaar geleden!

Check dubbelcheck

Hoe weet u of een arts deskundig is? De titel cosmetisch arts is niet beschermd, wat betekent dat iedere dokter aan het vullen kan slaan. Kies daarom voor iemand die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (www.nvcg.nl). Alleen bij bewezen ervaring en deskundigheid worden leden geaccepteerd.

 

Wij helpen je in elke situatie grip te krijgen op de impact die je maakt!

Bel ons op 035 699 15 15 of